galerie Valea Bigărului

În partea central-estică a Munţilor Aninei, din impunătoarea cârşie a Goznei izvorăşte un mic pârâu, Bigărul, care se varsă în Miniş după numai 100 m de la obârşie (în sectorul din aval al Cheilor Minişului, cel mai impunător). Locul este semnalat printr-un indicator rutier: Paralela 45. Popas turistic Bigăr.

Cascada Bigăr s-a format exact pe confluenţa Bigărului cu Minişul, apele căzând de la peste 6 m înălţime, pe un bloc compact de tuf calcaros înverzit de muşchi. Numită în trecut şi Cascada Coronini (după fostul guvernator al Banatului din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini-Cronberg), cascada este mereu violentă şi înspumată, chiar şi în perioadele cu deficit de umiditate.

Fig. 1 – Cascada Bigăr primăvara

Fig. 2 – Cascada Bigăr văzută de pe podeţul de lemn

Fig. 3 – Cascada Bigăr în noiembrie

Un pod de lemn peste Miniş permite accesul la cascadă, şi mai departe o potecă urcă pe Valea Bigărului până la izvor. Albia Bigărului este acoperită cu tuf calcaros, iar apa cade din treaptă în treaptă, formând o înşiruire de mici cascade, în care verdele mai întunecat al muşchilor se îmbină cu cel sticlos al apei.

La poalele unui perete calcaros de aproape 100 m înălţime, ţâşneşte cu putere apa acestui mic, dar pitoresc pârâu. Acesta este Izbucul Bigăr, unul dintre cele mai mari izvoare carstice din Banat, loc favorit al viperelor!

Fig. 4 – Izbucul Bigăr

Întreaga vale a Bigărului este protejată în cadrul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa (Rezervaţia Naturală Bigăr).

2 comentarii

  1. Ieși din Anina spre sud. După câțiva km șoseaua se bifurcă: o iei la stânga, spre Bozovici. În ultimul sector al Cheilor Minișului, pe dreapta șoselei este marcat locul „Paralela 45. Popasul Turistic Bigăr”. Un podeț de lemn traversează Minișul. Chiar acolo se varsă Bigărul în Miniș printr-o superbă cascadă. Izvorul Bigărului se află 100 m mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s