Moceriş

Localitatea Moceriş (230 m altit.) este localizată pe valea cu acelaşi nume, în partea de vest a Depresiunii Almăjului (Dealurile Bozoviciului).

A fost atestată documentar în anul 1439, iar în prezent, aparţine de comuna Lăpuşnicu Mare şi numără cca. 700 de locuitori. Denumirea aşezării provine din sârbo-croatul „močar” care înseamnă „udeală de ploaie” sau din maghiarul „mocsár” cu sensul de „baltă, mlaştină, loc băltos”.

Vatra iniţială a satului era localizată pe dealul ce mărgineşte la nord-vest actuala aşezare, din pricina neajunsurilor provocate de popoarele migratoare. În vremea stăpânirii habsburgice Mocerişul făcea parte din regiunea de graniţă bănăţeană (până în anul 1873), fiind administrat militar de Curtea de la Viena.

La câţiva km de sat, în locul numit Ţârcoviţa, se pare că ar fi existat o mănăstire. Cercetările efectuate în anii ’70 au scos la iveală fragmente ceramice şi cantităţi mari de piatră, ceea ce conduce la concluzia că aici a existat o construcţie (probabil în perioada feudală târzie).

În perioada interbelică la Moceriş îşi desfăşura activitatea un cor, o fanfară şi un taraf, locuitorii satului fiind renumiţi pentru cântecele almăjeneşti.

În centrul satului poate fi vizitată Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, zidită în anul 1802 şi pictată în anul 1914. În anul 1938 s-au desfăşurat reparaţii capitale, inclusiv refacerea turlei.

Fig. 1 – Biserica Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (I)

Fig. 2 – Biserica Ortodoxă Sfântul mare Mucenic Gheorghe (II)

Din satul Moceriş se poate pleca în excursii şi drumeţii diverse, atât în Valea Almăjului, cât mai ales în Munţii Aninei (spre Cheile Minişului prin succesiunea de poieni de pe Podişul Pleşiva-Leordiş, spre Vf. Leordiş sau prin codrii seculari ai Ducinului).

Reclame

Un gând despre „Moceriş

  1. Pingback: Prin Platoul Leordiş-Pleşiva, de la Moceriş şi Lăpuşnicu Mare la Gura Golumbului, în „Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa” (ediţia 2014) | Banatul Montan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s