galerie Socolari

Localitatea Socolari (182 loc.) este situată pe Valea Râtului Mare, la limita Câmpiei Caraşului cu Dealurile Oraviţei, la cca. 250 m altit. A fost atestată documentar într-o scriere ce datează din anul 1363, iar în prezent aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Ciclova Română.

Denumirea satului provine probabil din antroponimul sârbo-croat „Sokolar”, unde „soko”/„sokol” înseamnă „şoim”.

Descoperirile arheologice au scos la iveală în împrejurimile satului două monede din perioada dacică, ceramică medievală timpurie, dar şi urmele unei aşezări din secolele VIII-X.

În sat turiştii pot vizita Biserica Ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel zidită în perioada 1914-1920 şi Monumentul Eroilor amplasat în zona centrală.

Din Socolari turiştii pot porni în drumeţii spre ruinele Cetăţii Ilidia ori spre locurile cele mai frumoase din perimetrul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa: Lacul Ochiul Beiului şi Cascadele Beuşniţei, Valea Beiului şi Cheile Nerei.

2 comentarii

  1. O minune a naturi cu zone frumoase de neuitat sunt prin partile acele ! Am colindat pe acolotoata zona pentru ca am facut practica la Oravita . Ioana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s