galerie Mănăstirea Călugăra

Localizată în vestul Munţilor Aninei, pe Valea Călugăra la cca. 490 m altit., Mănăstirea Călugăra a fost ridicată în perioada 1860-1861, la poalele Culmii Rolului (pe un loc sfânt – conform credinţei localnicilor).

Tradiţia spune că în anul 1830 un păcurar din Ciclova Montană care îşi păştea oile în împrejurimile Rolului, a auzit cântări bisericeşti venind dinspre pădure. Pornind în direcţia respectivă, ajunse la un loc săpat în stâncă în peretele Rolului, care s-a dovedit a fi o intrare astupată de bolovani. Păstorul s-a înapoiat în sat şi a relatat sătenilor păţania, stârnind astfel curiozitatea acestora. Credincioşii, ca semn al evlaviei lor atârnă cruci şi icoane prin copaci în jurul locului unde s-au auzit cântări sfinte, în perioada ce urmează, Valea Călugăra devenind un adevărat loc de pelerinaj.

În anul 1859 câţiva credincioşi din Oraviţa şi Ciclova Montană au înlăturat pietrele ce acopereau intrarea şi au pătruns într-o grotă ce a fost amenajată cândva drept chilie. Aici au găsit un altar, icoane, obiecte de cult şi oseminte pietrificate. Credincioşii amenajează caverna sub formă de capelă, împodobind-o cu icoane lucrate de zugravi orăviţeni şi montând deasupra intrării o cruce de lemn, iar preotul din Ciclova Română o sfinţeşte în luna iunie a anului 1859.

Pe aceste locuri sfinte începe în luna mai a anului 1860 construcţia bisericii, cu banii strânşi de Alexie Nedici din diverse danii, iar sfinţirea lăcaşului s-a petrecut la 1 octombrie 1861 de către episcopul Vârşeţului, Emilian Kengelaţ.

Mănăstirea Călugăra a fost ridicată în stil tradiţional cu influenţe baroce la turlă şi atinge 12 metri înălţime, întregul edificiu fiind declarat monument istoric. Iconostasul a fost sculptat de Aurel Cotârlă din Oraviţa, iar biserica a fost pictată în stil bizantin de Nicolae Popovici din Cacova.

Fig. 1 – Mănăstirea Călugăra

Fig. 2 – Turla Mănăstirii Călugăra

În anul 1861 s-a construit corpul chiliilor. În anul 2000 au fost restaurate picturile mănăstirii şi iconostasul, efectuându-se totodată şi reparaţii exterioare. Altarul de vară a fost amenajat în anul 2007.

Fig. 3 – Altarul de vară

Mănăstirea Călugăra poartă hramul „Acoperământul Maicii Domnului” (sărbătorit la 1 octombrie).

Apa izvorului ce alimentează cascada din curtea mănăstirii este considerată de credincioşi tămăduitoare (locul fiind numit de altfel Izvorul Tămăduirii), astfel că tradiţia pelerinajului antrenează credincioşi de toate naţionalităţile şi confesiunile, din toate regiunile ţării şi din străinătate.

Fig. 4 – Izvorul Tămăduirii

Mănăstirea Călugăra reprezintă un excelent loc de popas, înainte de a începe urcuşul solicitant pe Piatra Rolul Nou.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s