galerie Cheile Buhuiului

Buhuiul este afluent de stânga al Caraşului şi izvorăşte din partea central-estică a Munţilor Aninei, de sub vârfurile La Mese (823 m) şi Trei Movile (927 m). De la obârşie şi până la Lacul Buhui râul şi-a săpat valea în şisturile cristaline aparţinând domeniului getic. Din aval de Lacul Buhui şi până la vărsarea în Caraş, Buhuiul taie calcarele mezozoice ale Sinclinoriului Reşiţa-Moldova Nouă.

Pe cursul său au fost amenajate lacurile Buhui şi Mărghitaş. Cursul mijlociu şi inferior al Buhuiului era îngânat de o cale ferată forestieră îngustă, din care astăzi a mai rămas numai terasamentul.

Cheile Buhuiului (8 km) încep în aval de barajul Lacului Buhui şi se sfârşesc la vărsarea Buhuiului în Caraş. În primul sector apa se pierde în patul calcaros prin mai multe ponoare şi apare ulterior în galeria sudică a Peşterii Buhui. Între Lacul Mărghitaş şi vărsarea în Caraş râul s-a adâncit puternic în calcare jurasice şi cretacice fisurate.

Fig. 1 – Cheile Buhuiului

Fig. 2 – Tunel pe terasamentul fostei căi ferate

În sectorul cheilor, pe cursul Buhuiului s-a format Peştera Buhui, una dintre cele mai lungi peşteri din Banat (peste 6.000 m). În Bazinul Buhuiului se regăsesc şi alte peşteri şi avene de dimeniuni mai mici, precum: Peştera Cârneală, Peştera Mărghitaş, Peşterile de la Haldină şi Avenul Certej.

Fig. 3 – Peşterile de la Haldină

Cheile Buhuiului sunt împădurite aproape în totalitate, lipsa cleanţurilor golaşe făcându-le să nu fie printre cele mai căutate de turiştii dornici de spectaculos.

5 comentarii

    • Am avut norocul sa ma nasc pe meleaguri banatene .Am avut bucuria sa vad aceste locuri minunate in copilaria mea ,fiind in tabara la Ciresnaia si Somerfris(deasupra Aninei ), sint locuri minunate ,de vis . Eleonora Cotoi Piatra Neamt 13 aug. 2013

  1. Am fost de trei ori in pestera Buhui ( Bohui )! Este superba ! Am ajuns pànà in Sala Ursilor! Mai departe de cascada nu am putut trece deoarece nu am avut echipamentul necesar! A fost o experienta foarte placuta si sper sa ramana ferita de cei ce nu iubesc natura si distrug tot ceea ce este frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s