galerie Lacul Poneasca

Lacul Poneasca ar fi trebuit să ocupe o suprafaţă considerabilă, pe valea râului Poneasca, afluent de stânga al Minişului în sectorul cheilor.

Alături de Lacul Gura Golumbului (situat într-un bazinet al Cheilor Minişului), lacul de acumulare Poneasca trebuia să asigure apa necesară funcţionării termocentralei de la Crivina (Anina), spre care apa era transportată prin intermediul conductelor de metal (acestea mai pot fi văzute şi azi pe marginea şoselei ce parcurge Cheile Minişului).

Proiectarea acumulării de pe Valea Poneasca şi a afluentului Guşec a atras după sine dezactivarea staţiunii climaterice Poneasca. Acesta era situată la cca. 380 m altit., la vărsarea pârâului Guşec în Poneasca şi cuprindea o tabără de copii, vile, sală de spectacole, bibliotecă, terenuri sportive ş.a.

Lacul de acumulare Poneasca nu a fost însă niciodată umplut din cauza închiderii şi ulterior, dezafectării termocentralei de la Crivina, după anul 1990. Şi astăzi barajul dăinuie în mijlocul codrilor, amintind mereu de lacul ce ar fi putut exista sau de staţiunea care nu mai este.

Fig. 1 – Barajul Lacului Poneasca

Fig. 2 – Vedere spre amonte

2 comentarii

  1. Am ramas cu amintiri de neuitat din ultima tabara scolara de radioamatori, organizata la Poneasca in 1974, eu fiind elev in clasa a 8-a. Inca din acel an localitatile invecinate, care urmau a fi afectate de constructia viitorului baraj, fusesera evacuate. Tabara scolara, alimentata de la un grup electrogen care pornea doar seara, avea toate dotarile necesare petrecerii timpului liber: teren de sport, sala de spectacole, cabinet medical, vile, cantina, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s