galerie Peştera Ponor-Plopa

Peştera Ponor-Plopa este situată în versantul stâng al Văii Minişului, în primul sector de chei, la jumătatea distanţei dintre Cantonul Silvic Crivina şi ruinele Cantonului Silvic Iudina.

Accesul se face pe un drum forestier parţial părăsit, practicat pe un fost terasament de cale ferată forestieră. Un indicator turistic trădează prezenţa peşterii, la 570 m altit.

De la indicator se urmăreşte o potecă slab schiţată care coboară câteva zeci de metri până în albia Minişului, având în stânga intrarea triunghiulară a Peşterii Ponor-Plopa, situată în fundul unei văgăuni întunecate. Din peşteră iese pârâul Ponor, care după ce şi-a parcurs traseul subteran şi a străbătut scurtele chei ale Plopei (un soi de minicanion de vreo 30 m lungime), se varsă imediat în Miniş.

Fig. 1 – Indicatorul turistic

Fig. 2 – Intrarea în peşteră

Peştera este cunoscută de localnici, însă vizitarea acesteia a fost evitată mereu din cauza sifoanelor şi a dornelor de pe cursul subteran. Depăşeşte 2.000 m lungime, fiind săpată de pârâul Ponor în urma unor captări carstice succesive. Este activă, descendentă în sensul curgerii apei şi bogată în speleoteme (stalactite, baldachine, domuri şi stalagmite).

Fig. 3 – Speleotemă sub formă de meduză (Iosif Chiran – Speo-Caraş Oraviţa)

Fig. 4 – Alte concreţiuni (Iosif Chiran – Speo-Caraş Oraviţa)

Fig. 5 – Galeria subfosilă (Iosif Chiran – Speo-Caraş Oraviţa)

Peştera Ponor-Plopa prezintă importantă faunistică, întâlnindu-se aici specii de diptere, dar şi specii troglobionte şi troglofile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s