Sfânta Barbara – protectoarea minerilor

Sfânta Barbara (Varvara) este considerată ocrotitoarea minerilor, geologilor, clopotarilor, a turnătorilor de clopote, electricienilor, arhitecţilor, zidarilor, prizonierilor ş.a.

Generaţiile de mineri de la Steierdorf-Anina, indiferent de confesiune, murmurau smeriţi rugăciunea către Sfânta Barbara, în faţa tabloului acesteia, de fiecare dată înainte de a coborî în adâncuri. La fiecare puţ, pe placa acestuia, era amplasat un tablou al ocrotitoarei minerilor, la loc de cinste.

 

O sfântă Barbara, Tu nobilă mireasă,

Trupul şi sufletul meu îţi sunt încredinţate,

Atât în viaţă, cât şi în moarte,

Ajută-ne ca în ultima clipă,

Sfântul sacrament să-l primim;

De la Domnul nostru multe să dobândim,

Să murim în mila Lui,

Departe de noi, duşmanul cel rău să-L alunge,

Prin ajutorul Tău, mereu cu noi să fie.

Atunci când sufletul trupul va părăsi,

Ia-l în mâinile Tale,

Fereşte-l de iad şi supliciu,

Condu-l în împărăţia cerului. Amin.

 

Legenda spune că Barbara ar fi trăit la sfârşitul secolului al III – lea într-o localitate din Asia Mică, fiind fiica unui aristocrat. Pentru a-şi feri fata de tentaţiile adolescenţei, tatăl ei a construit un turn în care a izolat-o. Aceasta însă, în plină prigoană a creştinilor, se simte atrasă de creştinism şi se lasă botezată. Pentru a scăpa de furia tatălui, fata fuge dar este trădată de un cioban. Este prinsă şi găsită vinovată, fiind torturată cumplit. Se spune că în celula ei a apărut Isus şi i-a vindecat rănile. Barbara este supusă din nou la cazne, într-un loc public de data aceasta, în cele din urmă fiind decapitată de propriul tată. Barbara nu împlinise 30 de ani când i-a fost curmată viaţa.

Sfânta Barbara este sărbătorită în 4 decembrie, zi ce reprezintă sărbătoarea minerilor de pretutindeni. În această zi, la puţurile miniere de la Steierdorf-Anina se ţineau slujbe religioase la care participa întreg personalul, indiferent de religie.

Din volumul: Mosoroceanu, C. L., (2010), Steierdorf-Anina. Minerul, într-al sorţii joc!, Editura Quatro Print, Timişoara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s