galerie Marila

Localitatea Marila este situată în partea de vest a Munţilor Aninei, pe interfluviul ce desparte bazinul Oraviţei de cel al Jitinului, la cca. 670 m înălţime. Aparţine din punct de vedere administrativ oraşului Oraviţa, faţă de care se află la cca. 8 km nord-est, pe D.N. 57B (Oraviţa – Anina).

Denumirea aşezării provine din antroponimul Marila sau Mărilă, în prezent, aşezarea numărând cca. 70 loc.

Dezvoltată pe locul unei foste staţiuni climaterice, Marila cuprinde astăzi ansamblul de vile al fostei staţiuni (pe de o parte a şoselei) şi sanatoriul cu anexele sale (pe cealaltă parte).

Vilele fostei staţiuni Marila au fost construite la începutul secolului al XX-lea, staţiunea apărând din iniţiativa medicului Moritz Hoffenreich, în mijlocul pădurilor, într-o zonă cu aer puternic ozonificat. A funcţionat din anul 1878, atât pentru locuitorii din zona Oraviţa – Anina – Reşiţa, cât şi pentru nobilimea austro-ungară, britanică sau rusă. Erau amenajate aici mai multe hoteluri şi vile luxoase, un restaurant şi un parc.

Fig. 1 – Staţiunea Marila în anul 1915 (http://www.banaterra.eu/)

Fig. 2 – Parcul Staţiunii Marila în anul 1910 (http://www.banaterra.eu/)

În anul 1918 staţiunea a fost distrusă, fiind refăcută în perioada interbelică, la mijlocul anilor ’30. Mai târziu, aceasta şi-a pierdut din strălucire şi importanţă, în prezent, ansamblul de vile fiind destinat personalului angajat la sanatoriu.

Dincolo de şosea, se ridică impunătoare şi sumbră, clădirea sanatoriului, astăzi secţie a Spitalului Orăşenesc Oraviţa. Clădirea a fost ridicată în perioada 1936-1948, instituţia beneficiind de eleganţă şi de renume, asigurând de-a lungul vremii asistenţa medicală pentru numeroşi pacienţi cu tuberculoză.

Fig. 3 – Sanatoriul Marila în anul 2010

În ultimele decenii, cheltuielile mari de întreţinere şi reparaţie au condus la degradarea treptată a clădirii, în prezent din cele şapte etaje funcţionând doar două, ca secţie de tuberculoşi şi bolnavi cronici a spitalului din Oraviţa.

Marila reprezintă un punct de plecare în drumeţii pe teritoriul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, spre numeroase obiective turistice protejate în cadrul Rezervaţiei Valea Ciclovei-Ilidia, precum Dealul Simion, Mănăstirea Călugăra sau Culmea Rolului.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s