galerie Aurora Banatului (Sommerfrische)

Staţiunea Aurora Banatului (numită şi Sommerfrische) a funcţionat începând cu anul 1895 în partea de sud-vest de localitatea Steierdorf-Anina, în mijlocul pădurilor de brad şi fag. Staţiunea cuprindea vile, hoteluri şi pensiuni elegante, şi dispunea totodată de un admirabil loc de cură zis Sommerfrische („adiere de vară”), cu sanatoriu dotat cu instalaţii moderne pentru tratarea bolnavilor de plămâni.

Fig. 1 – Vilele de la Sommerfrische (http://cartofilie.ro/)

Fig. 2 – Alei şi parcuri la Aurora Banatului (http://cartofilie.ro/)

Aurora Banatului era frecventată atât de localnici, cât şi de sezonişti – care veneau din regiuni mai îndepărtate – pentru practicarea sporturilor de iarnă şi excursiilor, pentru odihnă şi tratament, fiind asemănată la aceea vremea cu localităţile de cură de înălţime din Elveţia sau Austria.

Printre cei perindaţi pe aici de-a lungul timpului s-au numărat tenorul italian Enrico Caruso şi dansatoarea, cântăreaţa şi actriţa americană Josephine Baker. De asemenea, adeseori răsuna aici muzica tarafurilor ciclovene, între care cel mai cunoscut este cel al lui Alexa Bârcă.

După primul Război Mondial staţiunea a intrat în declin, fiind ulterior abandonată. În prezent, ruinele staţiunii şi cartierul alăturat numit Sommerfrische mai amintesc de ceea ce era odinioară staţiunea bănăţeană Aurora Banatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s