galerie Şopotu Nou

Localitatea Şopotu Nou (200 m altit. medie) este situată în extremitatea sud-vestică a Depresiunii Almăjului, pe Valea Buceaua, chiar în amonte de confluenţa acesteia cu Nera. A fost întemeiată în anul 1828, când cu aprobarea Consiliului de Război al Austriei Imperiale din Viena, 56 de familii din Şopotu Vechi s-au aşezat pe acest teritoriu.

Aşezarea are în prezent 334 de locuitori, iar împreună cu satele aparţinătoare (Cârşia Roşie, Driştie, Poienile Boinei, Ravensca, Răchita, Stăncilova, Urcu, Valea Răchitei şi Valea Roşie), ajunge la 1.456 locuitori. Denumirea satului ar proveni de la substantivul „şopot/şipot” care înseamnă „izvor a cărui apă iese dintr-un mal şi curge pe un jgheab”.

În vremea stăpânirii habsburgice aşezarea făcea parte din regiunea de graniţă bănăţeană, fiind administrată militar direct de Curtea de la Viena.

La începutul secolului al XX-lea localitatea Şopotu Nou a suferit mari pagube, în urma unei inundaţii puternice a râului Nera. Apele Nerei şi a afluenţilor săi (Prigor, Rudăria, Bârz, Miniş, Buceaua ş.a.) s-au revărsat în zilele de 13 şi 14 iunie, inundând întinse suprafeţe de teren şi provocând pagube importante. Viitura a distrus case şi poduri, a compromis recoltele agricole, soldându-se cu cca. 60 de victime omeneşti.

În centrul comunei pot fi vizitate Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Toma, ridicată în perioada 1850-1853 şi pictată de Dimitrie Turcu în anul 1854, precum şi Monumentul Eroilor,  închinat eroilor comunei căzuţi în cele două războaie mondiale.

Podul care traversează râul Buceaua reprezintă punctul de plecare pentru pitorescul traseu turistic prin Cheile Nerei, care traversează Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa de la sud-est la nord-vest, prin mijlocul rezervaţiei naturale cu acelaşi nume.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s