La început a fost apa…

La început a fost apa. Apoi apa şi lemnul. Apoi apa, lemnul şi minereul. Şi focul.

Apa, lemnul, minereul şi focul – puncte cardinal ale istoriei Reşiţei. Acum 208 ani. Apa, generator de energie, lemnul pentru temperatura de sinteză a oţelului, minereul din care se extrage oţelul. Şi focul. Principiul mişcării, al transformării. Rămas şi principiu al oraşului. Metafora lui. „Cetatea de foc”. Dealurile i-au servit ca meterez natural împotriva timpului, au asigurat liniştea facerii. A face oţel înseamnă a crea – este unul din adevărurile Reşiţei.

În 1961 s-a declanşat o nouă etapă a bătăliei pentru apă: se dăduse în exploatare primul furnal de 700 mc care, alături de cele trei cuptoare Siemens Martin de 120 mc ale oţelăriei, solicita un debit superior, de 2,16 mc/s. Atunci s-a realizat staţia de pompare de la Timiş – Trei Ape şi barajul Secu, întregind la peste … suprafaţa de pe care Reşiţa îşi adună apele.

… Şi din genunea codrilor neistoviţi de secure, din vîrful pleşuvit de legende spulberate în patru vînturi, apele coboară din patru tării săvîrşind obolul hotărît de mintea omului, de-a lungul a zeci de kilometri de tunele şi canale, prăvălind vertiginoase unde. Izvoarele îşi află menirea, rostul iniţial, în cruda îmbrăţişare a fierului, tălmăcesc joaca ancestrală în forţa lucidă a energiei electrice, dau duh şi acţiune agregatelor gigantice.

Acest imperiu al apelor, clădit dintr-o epopeică încleştare umană, a hotărît o nouă existenţă a Reşiţei…

 

Fragmente din volumul: Bogdan, V., (1979), Reşiţa, dincolo de cuvinte, Editura Facla, Timişoara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s