galerie Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Reşiţa

Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului este situată în vechea Reşiţă Montană, în Piaţa Republicii. Este o clădire monumentală, declarată monument istoric, putând fi zărită de la mare distanţă.

cat_ortodox

cat_ortodox2

După ce preotului Nicolae Teodorovici îi este refuzată cererea de construire a unei biserici ortodoxe în anul 1815 de către uzină, românii din Reşiţa Montană ridică între anii 1818-1824 pe locul actualei clădiri, o bisericuţă în stil baroc, care este sfinţită în anul 1853. Aceasta este zugrăvită mai târziu de către Dimitrie Turcu, Filip Matei şi George Mărişescu. La 1867 turnul bisericii a fost înzestrat cu ceas şi clopot, iar în anul 1925 are loc ultima restaurare a clădirii.

Actuala catedrală a fost edificată din beton şi cărămidă între anii 1938 şi 1941, în locul bisericii sus-menţionate, după proiectul arhitectului timişorean Victor Vlad şi prin efortul deosebit al reşiţenilor, între care protopopul de atunci Iosif Ieremia. De asemenea, ajutorul uzinelor a fost unul important. Piatra de temelie s-a pus într-un cadru festiv în 29 mai 1938.

cat_ortodox3cat_ortodox4cat_ortodox5Impozantul edificiu are 5 turle, iar uşile sunt sculptate în lemn de stejar de Traian Novac din Timişoara. Acelaşi autor a sculptat şi poleit policandrul aşezat în mijlocul bisericii în 1963.

Pictura a fost executată de Gheorghe Vînătoru din Bucureşti între anii 1968-1971 (2.800 mp de pictură în frescă).

cat_ort_intercat_ort_inter2cat_ort_inter3cat_ort_inter4Aşezământul a fost târnosit de Nicolae Cornean, mitropolitul Banatului, în ziua de 3 septembrie a anului 1972.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s