galerie Alexander Tietz

Cea mai proeminentă figură reşiţeană a fost probabil, profesorul Alexander Tietz. Născut în anul 1898 şi şcolit la Budapesta şi Cluj-Napoca, Alexander Tietz a devenit cadru didactic la Reşiţa începând cu anul 1920, predând limbile germană, franceză, engleză, latină şi rusă. S-a dedicat activităţii didactice vreme de peste patru decenii, iar mai apoi şi-a continuat studiile în Austria, Germania şi Italia.

ALEXANDER-TIETZ

Alexander Tietz (sursa: Librăria Semn de Carte)

Devine mai târziu ziarist, scriitor şi editor de publicaţie. A fost unul din pionierii turismul local, organizând numeroase excursii în împrejurimile Reşiţei. A instruit şi condus câteva formaţii de amatori cu care a transpus în scenă mici opere, operete şi a realizat concerte. A redactat o gramatică a limbii latine, ilustrată.

mon_alex_tietz

Bustul lui Alexander Tietz din faţa Secţiei Germană a Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici

A fost un neobosit culegător de folclor, cercetător al condiţiilor în care îşi duceau traiul muncitorii forestieri, cărbunarii, minerii sau muncitorii de la uzine. Cele peste 1.000 de texte (povestiri, basme, balade ş.a.) care au umplut paginile caietelor sale au fost culese în urma călătoriilor în zeci de localităţi, excursiilor şi drumeţiilor pe cele mai înalte culmi ale Munţilor Banatului, în cele mai ascunse locuri, de la informatori români, germani, slovaci, craşoveni, sârbi, italieni.

m_u_s

Coperta unuia dintre volumele sale de legende şi povestiri

A organizat în anii ’30 societatea germană de cult şi excursii Wandervogel pe care a condus-o ani în şir.

Profesorul Alexander Tietz a fost un erudit, o personalitate ilustră. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. S-a stins din viaţă în anul 1978 într-un accident rutier şi a fost înmormântat în Cimitirul nr. 4-5 din municipiul Reşiţa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s