galerie Stânca lui Decebal din Golful Mraconiei

Efigia lui Decebal este localizată în Cazanele Mici din Defileul Dunării, pe malul drept al Golfului Mraconiei, la circa. 200 m de vărsarea râului Mraconia în Dunăre. Poate fi observată cel mai bine de pe podul care traversează Golful Mraconiei (D.N. 57), la cca. 12 km după localitatea Eșelnița în direcția Moldova Nouă.

cap_decebMonumentul îl reprezintă pe regele dac Decebal, fiind cea mai înaltă sculptură în stâncă de pe continentul european, cu cei peste 50 m înălțime. A fost executată la inițiativa omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care a promovat și finanțat această lucrare și a cărei realizare s-a întins pe un deceniu (1994-2004).

Efigia conducătorului dac a fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american Dakota de Sud. La realizarea sa costisitoare au muncit 12 sculptori, iar dificultățile de realizare au ținut de înălțimea amețitoare, căldura excesivă îndeosebi vara, prezența viperelor și limitările în ceea ce privește transportul (doar barcă).

Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită, lucrările desfășurându-se între lunile martie și octombrie ale fiecărui an.

Sub chipul căpeteniei dace a fost inscripționat în limba latină textul „DECEBALUS REX DRAGAN FECIT”, adică „regele Decebal făcut de Drăgan”.

Prin realizarea acestei sculpturi în stâncă, inițatorul Iosif Constantin Drăgan a dorit să amintească de contribuția românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s