galerie Cheile Ţăsnei

Pârâul Ţăsna este afluent de stânga al Cernei şi îşi are obârşia în Munţii Mehedinţi (Culmea Ciolanu), unde se formează din două ramuri.

Ţăsna a dăltuit în calcarele Munţilor Mehedinţi un scurt sector de chei, de o frumuseţe cu totul particulară. Sectoarele înguste (tăiate în calcare) alternează cu cele mai largi (dezvoltate pe şisturi cristaline, gresii şi conglomerate).

Cheile sunt impresionante şi deosebit de sălbatice. Au o morfologie variată: pereţi verticali prăpăstioşi (punctaţi pe alocuri de gurile unor peşteri), turnuri şi ţancuri, hornuri şi grohotişuri, marmite şi rupturi de pantă în talveg.

cheile_tasneiCheile Ţăsnei (foto Iosif Chiran – Speo-Caraş)

Cu debitul crescut prin aportul izvoarelor din şisturile cristaline, apa Ţăsnei se pierde treptat în patul calcaros, iar în cele din urmă albia rămâne seacă. Doar la debite deosebite, cheile sunt stră­bătute în întregime de apă.

Traseul prin Cheile Ţăsnei oferă privelişti fantastice asupra Munţilor Cernei, un decor de excepţie încântând privirile: stânci ascuţite îmbinate cu siluetele pinilor bănăţeni.

priveliste_cerneiMunţii Cernei (foto Iosif Chiran – Speo-Caraş)

Cheile găzduiesc o o pitorească moară de apă (Moara Dracului), instalată la baza unei cascade de 5 metri înălţime. De asemenea, într-una din peşterile văii, se spune că s-ar fi ascuns ceata condusă de Tudor Vladimirescu.

moara_draculuiMoara Dracului (foto Iosif Chiran – Speo-Caraş)

pesteri_tasneiGuri de peşteri în pereţii calcaroşi (foto Iosif Chiran – Speo-Caraş)

Interesant de ştiut este şi faptul că, până acum vreo 90 de ani Valea Ţăsnei reprezenta linia de demarcaţie între România şi Austro-Ungaria.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s