galerie Câteva vorbe despre Gheorghe Jurma

Cunoscutul cărturar reşiţean Gheorghe Jurma s-a născut la 5 februarie 1945 în localitatea Bobda (comuna Cenei), judeţul Timiş.

Istoric, critic literar, prozator, poet, publicist, editor şi animator permanent al vieţii literare cărăşene, Gheorghe Jurma urmează clasele primare şi gimnaziale la Bobda, iar apoi Liceul de Muzică şi Arte Plastice la Timişoara.

jurmaportretGheorghe Jurma (sursa: http://uniuneascriitorilortm.ro/)

Îşi definitivează studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara şi se dedică încă din studenţie presei, când devine redactor-şef adjunct la revista „Forum Studenţesc”. În proză debutează în anul 1968.

Absolvă facultatea în anul 1969 şi efectuează apoi stagiul militar la Bucureşti.

Începând cu anul 1970 se stabileşte în oraşul de pe Bârzava şi devine redactor al ziarului „Flamura“ din Reşiţa (1970-1989). Din 1971 conduce cenaclul literar „Semenicul” (înfiinţat în 1949) şi coordonează editarea revistei „Semenicul”.

Creează Editura Semenicul în anul 1990.

Lucrează ca redactor-şef al ziarului „Timpul” între 1990 şi 1993, apoi ocupă funcţia de director al Editurii „Timpul” (din 2004 redenumită Tim) şi redactor-şef al revistei „Semenicul”.

Colaborează la diverse reviste de prestigiu din judeţ şi din ţară, scrie şi editează cărţi şi reviste – peste 500 de titluri editate până în prezent.

În ultimii ani a fost sărbătorit public la librăria „Semn de Carte”, în semn de recunoaştere pentru preocupările şi activitatea sa fiind recompensat cu numeroase diplome şi distincţii.

gheorghe-jurma2Gheorghe Jurma distins cu Diploma „Prieten al Bibliotecii” (sursa: http://www.romanialibera.ro/)

După propriile mărturisiri, Gheorghe Jurma a manifestat prin scrierile sale două preocupări esenţiale: pe de o parte literatura şi cultura Banatului, iar pe de altă parte, marile valori ale culturii române.

Dintre volumele publicate de Gheorghe Jurma amintim: Mic dicţionar al personalităţilor culturale din Caraş-Severin (1976), Presa şi viaţa literară în Caraş-Severin (1978), Banatul şi Eminescu (1989), Descoperirea Banatului (1994), Eminescu, gând şi cânt (1998) ş.a.

descop_banat coperte_eft_murguCoperţile a două dintre volumele scrise de Gheorghe Jurma

De asemenea, a colaborat la scrierea volumelor Caraş-Severin – monografie (1981) şi Reşiţa de altădată (1996), cu reviste precum „Flamura”, „Generaţii”, „Drapelul Roşu”, „Orizont”, „Luceafărul” ş.a., a avut prezenţe în volume colective etc.

Aduc la final mulţumirile mele domnului Gheorghe Jurma pentru excelenta relaţie de colaborare pe care am făurit-o în ultimii 3 ani.

Multă sănătate şi spor la muncă d-le Gheorghe Jurma!

2 comentarii

  1. M-am bucurat mult sa citesc acest articol care „a deconspirat”, despre carturarul resitean, lucruri pe care nu am indraznit niciodată sa le… deslusesc 🙂 in perioada când frecventam cenaclul Semenicul. Urari de sănătate si dansului si tuturor cenaclistilor, vechi si noi, deopotrivă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s