galerie Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei se găsesc la vreo 40 km nord de Băile Herculane, pe Valea Cernei. Intrarea în chei este localizată la 400 m în amonte de Cerna-Sat, în imediata apropiere de confluenţa Cernei cu râul Naiba ce vine din dreapta.

ch_corcoaia4Intrarea în Cheile Corcoaiei (foto Sylvester Nata)

Cheile au apărut prin sfredelirea sâmburelui calcaros al Corcoaiei de către apele Cernei. Deşi au numai 300 m lungime, Cheile Corcoaiei impresionează prin pereţii care depăşesc 100 m înălţime şi se apropie până la 5 m la bază. Apele tumultuoase au săpat un canal şerpuit, ovoidal, vechi tunel subteran de presiune. Câţiva mojdreni şi fagi pitici se caţără timid pe pereţii cheilor, alături de silueta gingaşă a câtorva ramuri de soc roşu.

ch_corcoaiaFoto: Sylvester Natach_corcoaia2Foto: Sylvester Natach_corcoaia3Foto: Sylvester Nata

Decorul natural deosebit a stimulat imaginaţia populară, care a explicat formarea cheilor prin spintecarea muntelui cu sabia de către eroul mitic Iovan Iorgovan. Pasămite aici, în această încuietoare de piatră, s-a înţepenit balaurul fugărit de Iovan Iorgovan, de l-a putut ajunge voinicul din urmă şi i-a retezat pe rând, toate capetele.

Cheile Corcoaiei reprezintă un obiectiv turistic major al Văii Cernei şi pot fi vizitate numai în timpul apelor scăzute. Poteca din chei este prevăzută cu balustradă metalică, pentru protejarea turiştilor de accidente nedorite.

Cheile Corcoaiei sunt protejate începând cu anul 1982 în cadrul Rezervaţiei Cheile Corcoaiei, parte a Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei. Este o rezervaţia naturală mixtă, geografică, botanică, forestieră şi peisagistică ce se extinde pe 34 ha.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s