galerie „Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa” la a doua ediţie

La aproape doi ani de la prima apariţie a volumului „Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa – ghid turistic”, iată că acum, la sfârşit de aprilie 2014, am izbutit să scot la lumină un nou volum dedicat ariei protejate din Munţii Aninei şi Munţii Locvei, practic a doua ediţie a celui lansat în urmă cu doi ani.

coperti_ghidcopertiNu am intenţionat să ajung aici, totul începând ca o joacă, ca urmare a unei simple constatări: lipsa unui ghid veritabil al ariei protejate. Plecând de la acest fapt şi conştient că îmi doresc mai mult decât călăuze turistice demodate, ghiduri de duzină cu informaţii învechite, broşuri şi pliante atrăgătoare, dar cu informaţii sumare ori inexacte, site-uri ocazionale sau cu materiale de o calitate îndoielnică, am pornit pe propriul făgaş, într-o tentativă personală de realizare a unui ghid al Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.

Scopul în sine consta în realizarea unui ghid turistic veritabil, cu conţinut actualizat, care să corespundă actualei realităţi din teren şi să fie util oricărei persoane care îl răsfoieşte.

Am îmbunătăţit calitatea informaţiei şi a exprimării, am îmbogăţit partea scrisă şi cea grafică. Am păstrat abordarea exhaustivă pe alocuri, astfel că s-a menţinut şi puternica tentă monografică, iar glosarul şi lista bibliografică s-au extins în mod firesc. Volumul a fost ajustat pe alocuri, în funcţie de noile informaţii dobândite şi de ultimele realităţi din teren.

Lucrarea cuprinde patru capitole, primele trei prezentând aspecte relevante legate de aşezare, întindere, limite, potenţial fizico-geografic, uman şi social-economic. Informaţiile din ultimul capitol îmbracă ca o mănuşă conţinutul precedentelor trei, oferind cititorilor 12 posibilităţi de a parcurge arealul protejat şi împrejurimile.

La fiecare traseu turistic am menţionat marcajul din teren, distanţa şi durata, diferenţa de nivel, gradul de dificultate, localităţile parcurse, locurile de vizitat, am amintit de oameni şi de preocupările, legendele şi superstiţiile lor.

„Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa” nu a văzut uşor lumina tiparului.

Am renunţat din start să mai cer sprijinul autorităţilor locale şi judeţene din judeţul Caraş-Severin, asociaţiilor neguvernamentale ori administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, întrucât, împreună cu Editura Tim, am făcut acest lucru la prima ediţie, fără rezultat.

De asemenea, am renunţat la colaborarea greoaie şi mult prea boemă cu Editura Tim din Reşiţa şi, pentru ca materialul să nu zacă nepublicat cu anii printre vrafuri de hârtii, am început căutările unei alte edituri care, în primul rând să accepte publicarea volumului şi apoi să ofere un minim necesar de condiţii grafice de tipar.

Prima opţiune, editurile din municipiul Timişoara. Am contactat astfel pe e-mail editurile Cosmopolitan Art, Eurostampa, Eurobit şi Excelsior Art, însă nu am primit nici un răspuns. Nu ştiu dacă la telefon ar fi răspuns şi nici nu prezintă interes pentru mine, deoarece, eu nemailocuind în Banat de ceva timp, numai o colaborare online era posibilă. Am discutat şi cu o editură din municipiul Cluj-Napoca, după care, m-am îndreptat spre edituri din partea mea de ţară, din Piteşti, Mioveni etc.

Până la urmă, am ales o micuţă editură din Caracal (Olt), Editura Hoffman. Profesionalismul şi pragmatismul celor de aici m-au impresionat şi mi-au demonstrat încă o dată, că nu trebuie să fii mare sau cunoscut, trebuie să vrei, să poţi şi să-ţi doreşti să faci ceva, cu adevărat frumos.

Deşi nu am beneficiat de sprijin financiar de nicăieri, „Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa”, ediţia a doua (aprilie 2014) este tipărit în condiţii foarte bune de calitate, însă într-un tiraj extrem de redus. Cheltuielile de publicare au fost suportate exclusiv din propriul buzunar. Prin urmare, voi trimite câte un exemplar bibliotecilor din Reşiţa, Timişoara şi Piteşti, apoi celor care m-au ajutat necondiţionat, iar restul, câteva zeci de bucăţi sper, le voi oferi celor care vor să le achiziţioneze.

Eu nu scriu „biblii ale Banatului Montan” sau „cărţi document”, nu public cărţi „cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin” şi nici nu muncesc în „proiecte pe bani europeni”, însă cine a răsfoit paginile primei ediţii a ghidului, ori a parcurs materialele mele online, ştie cum scriu şi dacă volumul de faţă ar prezenta interes pentru el. Încerc ca materialele mele să aibă utilitate.

Pot fi contactat în orice zi între ore decente, la telefon 0744-697-449 sau în mediul online la adresele vasneagu@yahoo.com, banatulmontan@yahoo.com, ori printr-un mesaj privat pe Facebook (https://www.facebook.com/vasile.neagu.3766).

Preţul unui volum este de 30 de lei, la care se adaugă taxele poştale (11-12 lei la Poşta Română în funcţie de numărul volumelor), dacă e cazul.

Ca alternativă la acest volum rămân materialele inserate pe site-ul meu personal dedicat Banatului Montan, www.banatulmontan.wordpress.com.

Ofer mai jos câteva capturi din volum, cu speranţa că munca mea nu a fost în zadar şi poate, cuiva, cândva, îi va fi utilă.

PNCNB2_cuprins_bl

36_37 38_39

50_51 54_55 60_61 68_69 100_101

104_105 124_125 128_129 142_143 194_195 198_199 216_217

6 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s