galerie Asociaţia Speologică Speo-Caraş Oraviţa

img6229484Cu începuturi care se pierd probabil către sfârşitul anilor ’70, Asociaţia Speologică Speo-Caraş Oraviţa se naşte şi funcţionează într-un cadru organizat începând cu anul 1981, sub oblăduirea Clubului Sportiv C.F.R. din Oraviţa.

Gruparea apăruse la vremea respectivă la iniţiativa unor liceeni, uniţi numai de pasiunea pentru frumuseţile naturii, sport şi mişcare.

Începuturile timide ale Cercului de Speologie de la Oraviţa au presupus cercetări în teren şi notări ale existenţei unor peşteri, vagi încercări de schiţare şi inventariere a acestora etc. Cercetarea mai complexă era lipsită de substanţă la acea vreme, din pricina lipsurilor materiale pentru procurarea unui echipament adecvat, necesar practicării speologiei (corzi, instrumente de cartare, ustensile de abordare a peşterilor). Cu timpul însă, activitatea grupului de speologi orăviţeni a devenit cunoscută îndeosebi ca urmare a participărilor (pe cont propriu) la câteva manifestări specifice, cu caracter de concurs (Speo-sport) şi a obţinerii de recunoaşteri pentru munca depusă.

Depăşind perioada de anonimat, Cercul de Speologie Oraviţa a participat – şi cu sprijinul unor organisme locale – la tot mai mai multe manifestări naţionale, contactele cu alte cluburi şi cercuri de speologie din ţară constituind imboldul necesar pentru diversificarea activităţii şi avansarea de la „cerc” la „club” de speologie.

Cu o bază materială încă modestă, membrii clubului de speologie au cartat fiecare peşteră descoperită, au întocmit şi inventariat schiţe şi informaţii tehnice, iar aria de interes s-a extins în mod firesc, la fel ca şi preocupările.

Clubul de Speologie devine Asociaţia Speologică Speo-Caraş, în obiectul de activitate al acesteia intrând şi măsuri de protecţie a mediului înconjurător, în primul rând al golurilor subterane. Drept urmare, speologii încep o serie de lecţii, expuneri şi discuţii în şcolile din oraş, cu referire la protecţia mediului înconjurător şi a peşterilor, precum şi a speciilor de lilieci ce vieţuiesc în peşteri şi avene. Simultan, pun în aplicare diverse proiecte cu finanţare din partea unor fundaţii şi participă în parteneriat la proiecte derulate de colegi din alte organizaţii speologice şi organizaţii neguvernamentale, din judeţul Caraş-Severin şi nu numai.

Participările la diferite concursuri naţionale au adus Asociaţiei Speo-Caraş din Oraviţa câteva zeci de diplome, care desemnează tot atâtea premii şi oglindesc valoarea, contribuţia, aprecierea şi locul acestei grupări speologice cărăşene în speologia românească.

Ca o încununare a strădaniei de a face cunoscute şi dincolo de graniţele României frumuseţile spaţiului în care îşi desfăşoară predominant activitatea, speologii orăviţeni au participat la schimburi de experienţă în domeniul speologiei cu parteneri din Moldova, Ungaria, S.U.A., Germania, Italia şi ţări ale fostei Iugoslavii.

Cei 33 de ani de activitate ai Speo-Caraş Oraviţa au fost marcaţi deopotrivă de succese şi decepţii, de împliniri, eşecuri, încercări şi renunţări.

Asociaţia Speo-Caraş Oraviţa este o organizaţie neguvernamentală şi non profit, activitatea obişnuită constituind-o ieşirile în teren. Fără a se ţine cont de anotimp, la fiecare sfârşit de săptămână, pe baza unui program prestabilit, speologii pornesc la drum, pentru activităţi de cartare, fotografiere sau instruire cu noii veniţi în rândurile asociaţiei.

Strânsa legătură cu autorităţile şi organismele locale (Primăria, Clubul Intelectualilor, Casa de Cultura ş.a.), facilitează dese întâlniri, cu expunerea realizărilor prin proiecţii de diapozitive, filme tematice, lucrări privitoare la cercetări ştiinţifice etc.

Prodigioasa activitate a grupării speologice orăviţene este reflectată şi de iniţierea şi organizarea cu regularitate a simpozionului intitulat ,,Întâlnirea anuală a speologilor din Banat”, unde speologi aparţinând organizaţiilor de profil din întreg Banatul participă cu expoziţii fotografice, proiecţii de filme, comunicări ştiinţifice în domeniu, totul culminând cu aplicaţii de teren.

Chiar dacă intereseul tinerilor pentru speologie nu mai este la fel de accentuat ca odinioară, Asociaţia Speologică Speo-Caraş îşi continuă activitatea în micuţul oraş bănăţean. De experienţa speologilor orăviţeni, care poate nu mai sunt la prima juneţe, trebuie să profite toţi amatorii de goluri subterane ajunşi în zona Oraviţei şi nu numai. Ei le pot dezvălui tainica lume a cavităţilor subterane din acest colţ de ţară, frumuseţile unor peşteri nu foarte ştiute, dar cu siguranţă, cu un farmec aparte.

Cei interesaţi în a deveni membri sau fie doar să viziteze vreo peşteră, pot accesa site-ul oficial al asociaţiei sau profilul de Facebook.

Nu se cere decât respect pentru tovarăşi, drum şi natură!

 

Principala sursă de informare:

http://www.speocaras.ro/

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s