galerie Mircea Ardelean despre „Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa”

coperta_PNCNB2Puține sunt locurile pe care bănățenii să le îndrăgească mai mult decât munții domoli și acoperiți de păduri care mărginesc Dunărea către nord. Cu toate că nu sunt deținătorii vreunui record național de înălțime, suprafață sau masivitate, ei ascund nenumărate bogății peisagistice care merită din plin efortul de a fi descoperite. De la peisajele domoale acoperite cu păduri, la sălbăticia numeroaselor chei și la misterul fenomenelor carstice prezente și la suprafață și în măruntaiele lor, acești munți pot da de lucru o viață întreagă celui dispus să aloce timp în cunoașterea lor.

Aceste locuri au o importanță deosebită pentru bănățeni, nu numai datorită frumuseții naturii, ci și pentru că de aici își trag originea multe povestiri și întâmplări, unele ajunse mitologice în viața și istoria acestui spațiu.

Beneficiind de apropierea unor centre industriale, aceste zone au fost încă de timpuriu vizitate în scop turistic, atrăgând prin nenumăratele obiective inedite și frumusețea decorului natural. Aceasta a făcut ca și literatura turistică despre zonă să fie bine reprezentată, numeroși autori, de la simpli turiști la jurnaliști sau cercetători, aducându-și de-a lungul multor ani și perioade contribuția la popularizarea obiectivelor turistice din zonă.

Frumusețea locurilor a fost recunoscută și apreciată cu mult timp în urmă, iar odată cu vizitarea tot mai frecventă de către turiști și cercetători a zonei, s-a recunoscut și importanța ei ca rezervor ecologic ce necesită protecție. Treptat, prin interesul și munca unor minunați oameni de știință, au fost create condițiile pentru instituirea unei serii de rezervații naturale cu scop de protejare a unor areale de mare valoare floristică, faunistică, geologică sau peisagistică. Importanța acestei zone pentru conservarea resurselor biotice și minerale a dus la declararea în anul 2003 a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, acoperind o zonă de peste 360 kmp cu rol în protejarea florei, faunei, elementelor geologice și peisajului, suprapusă în mare parte Munților Aninei și parțial Munților Locvei. Coloana vertebrală a zonei protejate o reprezintă valea Nerei, care pe această porțiune de peste 20 km, primește aspect de chei înguste, nu tocmai ușor de parcurs, ceea ce a și facilitat prezervarea ei în stare naturală, impactul uman și economic fiind redus.

Situarea zonei în raport cu circulația maselor de aer, combinată cu structura substratului geologic, a dus la apariția unui peisaj inedit, specific în general unei zone latitudinale mai sudice. Speciile de plante, relieful spectaculos, dar și înșelător în același timp, format pe calcare, dă o notă specială zonei, făcând-o un mic colț mediteranean al țării noastre.

Accesul relativ facil, rețeaua bună de poteci și drumuri forestiere, precum și capacitățile de cazare pentru toate gusturile și buzunarele care au apărut și s-au dezvoltat cu precădere în ultimul timp, fac din această zonă o destinație turistică din ce în ce mai căutată, nu numai de către locuitorii Banatului, ci și vizitatori din alte părți ale țării sau străinătate.

În ultima vreme, informația turistică este extrem de abundentă, aceasta fiind împărtășită de miile de turiști care vizitează zona, în cadrul numeroaselor liste de discuții și forumuri de pe internet. Starea potecilor și marcajelor, a cabanelor, a gradului de conservare a unor obiective turistice, toate aceste detalii „tehnice” se găsesc din abundență pe internet. Cu toate acestea, informația este disparată în zeci, chiar sute de părți și locuri, astfel că pentru o informare mai detaliată asupra zonei, în vederea vizitării, cel interesat trebuie să petreacă ore nenumărate căutând descrieri ale obiectivelor turistice, posibilități de acces, informații despre cadrul natural, istorie, locuitori etc.

Soluția o reprezintă ghidurile turistice, care strâng în interiorul lor informații despre obiectivele turistice, condițiile de acces, oferta de cazare, toate integrate în contextul mai larg al cadrului fizico-geografic și istoric. Un astfel de ghid turistic este și cel pe care-l aveți acum în mână, iar valoarea lui este cu atât mai mare, cu cât și-a dovedit deja utilitatea, fiind la a doua ediție.

Prezentul ghid descrie 12 trasee turistice, acoperind cele mai importante și vizitate obiective turistice, fără a neglija însă obiectivele care, din cauza accesului mai dificil, sunt mai rar atinse de drumeții acestor locuri. Lucrarea debutează cu o prezentare generală a zonei din punct de vedere al contextului fizico-geografic, socio-economic și istoric, alături de aprecieri și recomandări cu caracter general privind starea și resursele turistice locale. În partea secundă, autorul se oprește asupra a 12 trasee turistice care acoperă cele mai importante obiective prezente în limitele parcului național.

Prin modul în care prezintă traseele și obiectivele, autorul dovedește o bună cunoaștere a realităților, care nu s-a putut face decât prin parcurgerea efectivă a locurilor descrise și prin cercetarea și interpretarea atentă a informațiilor bibliografice. Informația este actualizată cu starea traseelor, a locurilor de cazare și a condițiilor de acces. Materialul este foarte bine documentat din punct de vedere istoric și arheologic, ceea ce îi dă o nouă dimensiune, cea temporală, care o completează pe cea spațială și dă continuitate filmului transformării sociale a zonelor descrise.

Aceste mărturii reale sunt îmbinate de autor cu frumoase legende, cum este cea a lui Adam Neamțu, vestit haiduc care și-a legat numele de aceste locuri, care dau savoare lecturii și împletesc adevărul și mitologia într-o încleștare onirică. Lectura captivează cititorul și îi hrănește imaginația, locurile capătă personalitate, viață, nu mai sunt simple decoruri, ci iau parte la acțiune. Un colț de stâncă nu mai reprezintă doar o bucată de rocă cu o formă aparte, ci vedem în el întâmplări, oameni, drame, vieți. Fiecare colț descris are câte o poveste. Niciodată nu ești singur, oricât de departe ai fi de orice așezare umană, ci peste tot te însoțesc personaje și întâmplări. Călătorul ia astfel parte la construcția istorică a locurilor vizitate, devine actor la filmul evenimentelor.

Citind ghidul acasă, înainte de călătorie, cu greu îți poți domoli dorința de a porni numaidecât înspre locurile descrise, de a parcurge cât mai curând potecile ce ne îndreaptă către atâtea frumuseți. Odată ajunși acasă din călătorie, mintea încearcă să rememoreze locurile văzute, să îmbine și să pună în acord propria noastră experiență cu istoriile citite și cunoscute în călătorie, să ne plaseze spațial și temporal în aventura noastră. Pregătirea de specialitate a autorului se transpune prin utilizarea unui limbaj științific, ușor de urmărit într-o narațiune plăcută, cursivă.

Frumusețea locurilor rivalizează cu obiective similare din alte părți ale Carpaților sau chiar din Europa, iar autorul scoate în evidență această apropiere ori de câte ori are ocazia.

Ghidul vine să completeze și să actualizeze literatura turistică ce descrie această parte a Munților Banatului, fiind o foarte utilă sursă de informații pentru toți turiștii, indiferent de vârstă sau pregătire. Fie că este vorba despre o excursie de mai multe zile sau doar o după-masă, ghidul reușește prin structura sa, să fie un important îndrumător pentru cei curioși în a descoperi frumusețile din îngusta și sălbatica vale a Nerei.

Lector. Univ. Dr. Mircea Ardelean

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s