galerie Ilie Chelariu despre „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi”, ediţia a doua (2014)

Elaborată cu acribie şi o viziune acoperitoare, „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” punctează organizat tot ce poate oferi unui călător spiritualizat sau mai puţin atent arealul acesta special, unic, atât de frământat de oameni şi de natură. Cei care s-ar aştepta la un simplu ghid de duzină, cum tot apar după 1989, cu inexactităţi şi preluări desuete, se înşală amarnic, pentru că vor avea în faţă o lucrare atent elaborată, cu viziune şi gir ştiinţific, care abordează zona Reşiţei într-o fericită comuniune, cea a omului de ştiinţă cu iubitorul de natură, de munte.

coper_res_2
Parcurgând cartea de faţă, scrisă de un om tânăr dar cu înfăptuiri importante pentru anii lui, mai toate legate de o devenire frumoasă şi apropiată de binele oamenilor şi de natură, am avut o stare de confort pe care n-am mai încercat-o de tare mulţi ani, poate de când, mai tânăr sau de vârsta lui fiind, răsfoiam cu fervoare lunara revistă „România pitorească”, nou-apăruta ediţie a vreunui „Almanah turistic” sau vreo carte publicată la Editura „Sport-Turism”, unde semnau oameni de munte cu o cultură şi o gramatică ireproşabilă.

Vasile Neagu, peste ani, leagă nobila tradiţie şi ne oferă acest volum care, sunt sigur de asta, închide definitiv variaţiunile pe tema şi spaţiul abordat. La fel ca în alte nu foarte numeroase cazuri, cartea lui va fi mulţi ani de acum înainte motiv de citări, de „copy-paste” şi de preluări „mascate”, confirmând o certitudine: mai mult de atât nu se poate!

Iniţiativa editorială a autorului este mai mult decât binevenită, spaţiul pe care-l abordează suferind un paradox aproape şocant, pentru că între oferta lui Dumnezeu şi înfăptuirile în domeniu ale oamenilor nu găsim decât nişte ghiduri îngălbenite de vreme şi maculatura anexă vreunui „proiect” pe bani europeni.

De aceea, cred, fără rezerve, că îl putem declara pe Vasile Neagu un bun dacă nu naţional atunci măcar cărăşean, iar atragerea lui în coordonarea şi elaborarea unor viitoare asemenea ghiduri exemplare mi s-ar părea firească, ba chiar obligatorie.

ILIE CHELARIU
(sursa fotografiei: redesteptarea.ro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s