galerie Din Lunca Bârzavei și Calea Timişoarei la Câlnic și Moniom, în „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia 2014)

Cartierele nord-vestice ale municipiului Reşiţa facilitează efectuarea unor antrenante plimbări, atât prin oraş, cât şi prin împrejurimi. Este vorba de câteva trasee turistice care familiarizează pe cei interesaţi cu partea de nord-vest a municipiului de pe Bârzava şi cu înălţimile mărginașe.

De pildă, un prim traseu porneşte din zona Intim şi parcurgând spre nord cartierele Lunca Bârzavei (pe B-dul Muncii) şi Câlnic, apoi colina numită Tâlva Mare, ne scoate în aproape 2 ore în Moniom, cel mai nordic cartier reşiţean.coper_res_2

Parcurgând deci cartierul Lunca Bârzavei (numit de reşiţeni Govândari) de la sud-est la nord-vest, în stânga se întinde Parcul Intim, mai mereu plin de tineri zglobii, iar dincolo de Bârzava un teren de fotbal, frecventat de tinerii reşiţeni pentru activităţi sportive şi utilizat de municipalitate pentru organizarea serbărilor câmpeneşti. După terasa ruinată a Trandafirilor şi două biserici (una ortodoxă ucraineană, iar cealaltă greco-catolică), două poduri conduc peste apa Bârzavei către Gara Reşiţa Nord. Continuând pe B-dul Muncii și trecând de gară, între blocurile din dreapta străzii, Aleea Trei Ape găzduieşte unul dintre cele mai noi lăcașe de cult din cartierul Lunca Bârzavei, ridicat în stil neogotic spre sfârșitul anilor ’90, pe locul unei capele.

De la răscrucea B-dului Muncii cu B-dul Republicii (artera principală a Reşiţei) şi continuând pe cel din urmă, peste vreo 500 m intrăm în cartierul Câlnic. Chiar aici, în dreapta străzii, se înalţă Tâlva lui Isac, un minunat loc de răsfăţ vizual asupra urbei reşiţene, atât spre cartierele Câlnic şi Lunca Bârzavei, cât şi spre înălţimile Tâlvei Mari sau Dealului Gruni.

Câlnicul este amintit în documente din anul 1597, însă locuitorii s-ar fi aşezat pe actuala vatră după ultima incursiune a turcilor în spaţiul bănăţean din anul 1788. Ocupaţiile de bază ale acestora erau pomicultura, oieritul şi fabricarea brânzeturilor sau cărăuşia pentru uzinele din Reşiţa şi Bocşa. Existenţa satului Câlnic se sfârşeşte în anul 1968, când aşezarea este declarată cartier al municipiului Reşiţa.

În centrul actualului cartier reşiţean, la strada principală, zărim de departe turla Bisericii Ortodoxe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, finalizată în anul 1803, în locul uneia din lemn de gorun.

casa_cultura_calnic

 

De la Câlnic la Moniom sfătuim turiştii să urce pe spinarea domoală a Tâlvei Mari, într-o plimbare captivantă şi uşoară pe un drumeag ce ajunge până aproape de vârf. De la înălțimea acestuia, aflaţi parcă pe acoperişul Reşiţei, admirăm priveliştile care se deschid în toate părţile răsplătind efortul suişului şi ispitind la câteva minute de odihnă. Vedem cea mai mare parte a depresiunii reşiţene și Dealul Crucii în mijlocul oraşului – dincolo de care se înalţă Munţii Aninei, colinele mărginaşe municipiului spre est, culmile rotunjite ale Munţilor Dognecei spre vest și nu în ultimul rând, Masivul Semenic la orizont. Mai departe, drumeagul coboară pe Dealul Moaca, se transformă într-o potecă și iese în cartierul Moniom.

lunca_barzavei_talva_mare

Adăpostit într-un bazinet al Văii Bârzavei, între versanţii Munceilor Dognecei, satul Moniom este amintit pentru prima dată în anul 1418, când români sosiţi din Muntenia s-ar fi statornicit pe aceste meleaguri. La sfârşitul anilor ’60 Moniomul este desfiinţat ca aşezare de sine stătătoare, fiind alipit Reşiţei.

barzava_moniomDin mijlocul fostului sat, în apropierea căruia se înalţă o bisericuță ortodoxă (ce datează de pe la 1800), un drumeag ne scoate în 15 minute la un mic lac de acumulare, amenajat pe valea unui afluent de stânga al Bârzavei.

lacul_moniomDin centrul Moniomului putem pleca pe un alt traseu, care ne readuce în cartierul Lunca Bârzavei, străbătând spinărilor dealurilor Bârna şi Gruni. Este un traseu pitoresc, lesne de parcurs, pe un drumeag ce devine din loc în loc potecă şi parcurge colinele mai sus amintite, printre petice de ferigă sau pădure, mici livezi şi culturi agricole. Spre stânga (est), priveliştile asupra cartierelor reşiţene se succed necontenit (Moniom, Câlnic, Lunca Bârzavei), iar dincolo de Bârzava, parcă străjuind Moniomul, se înalţă Tâlva Mare.

Înălţimea maximă a Dealului Gruni reprezintă un alt loc minunat de belvedere spre cartierul Lunca Bârzavei şi înălţimile munţilor Dognecei şi Aninei. De aici, drumul coboară apoi treptat spre Calea Timișoarei și Lunca Bârzavei.

Tot din cartierul Lunca Bârzavei (zona Victoria), se poate urca în cel mult 45 de minute, trecând pe lângă Gara Reşiţa Nord şi intersectând Calea Timişoarei, pe Dealul Oarzelor (numit mai nou Dealul Mănăstirii), loc în care se găseşte Schitul Înălţarea Domnului, relativ recent construit. De reţinut, că şi această colină ne surprinde cu peisaje captivante asupra mai multor cartiere reşiţene (Câlnic, Lunca Bârzavei şi Calea Timişoarei).

Şi pentru că la drum e bine să avem la îndemână un ghid turistic, am tratat pe larg toate cele menționate mai sus, în traseele 2, 3 şi 4 din volumul „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia 2014), cel mai recent şi nădăjduiesc, cel mai complet ghid al municipiului de pe Bârzava. Însoţite de hărţi turistice, cele trei trasee ocupă 12 pagini, în dorinţa de a pune la dispoziţia turiştilor sau localnicilor informaţiile esenţiale despre municipiul Reşiţa.

trasee_ghid_Resita2cap_02 cap_03 cap_04

pg_69_70 pg_75_76 pg_77_78 pg67_68Cei interesaţi de procurarea acestui volum ma pot contacta la tel.: 0744-697-449, e-mail: vasneagu@yahoo.com şi banatulmontan@yahoo.com, ori îmi pot lăsa un mesaj privat la profilul de Facebook.

Plimbări plăcute prin municipiul Reşiţa şi împrejurimi!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s