galerie Dr. ist. Nicolae Magiar despre „Trasee turistice prin Reșița și împrejurimi” (ediţia a II-a)

După titlul cărții te aștepți la un fel de ghid turistic pentru Reșița, dar de la primele pagini se remarcă rigoarea științifică cu care autorul a abordat demersul său. Cartea cuprinde cinci capitole, precedate de o scurtă introducere și la final un cuprinzător glosar de aproape 200 de termeni și expresii menite să-l familiarizeze pe cititor cu textul lucrării. Seriozitatea cu care tratează autorul Vasile Neagu demersul său este ilustrată din plin de bibliografia citată. Aceasta cuprinde 165 de lucrări consultate, plus site-urile internet. De asemenea, cele 16 planșe și hărți cuprinse în volum demonstrează acuratețea și seriozitatea redactării acestei lucrări.

Cartea are următoarele capitole:coper_res_2
1. Caracterizare fizico-geografică;
2. Principalele etape în apariția și dezvoltarea localității Reșița;
3. Hoteluri, pensiuni, restaurante;
4. Informații utile;
5. Trasee turistice.

Primele două capitole se erijează într-o minimonografie a Reșiței, oferind cititorilor minime informații despre localitatea pe care o vizitează. Ultimele trei conferă justificarea optimă titlului cărții prin informația necesară oferită unui potențial turist prin Reșița și în împrejurimile ei. Cele 17 trasee turistice oferite de autor turiștilor interesați de municipiul de pe Bârzava au și fotografiile alb-negru și color precum și ilustrațiile necesare cele mai sugestive. Acestea au fost selectate cu grijă de autor, reșițean de obârșie, dar care nu și-a uitat orașul în care s-a născut, cu toate că acum trăiește și muncește la Pitești.

Girată științific ca referent de cunoscutul istoric clujean, profesorul universitar doctor Rudolf Gräf, lucrarea reprezintă realmente o filă importantă în orice bibliografie despre Reșița. Folosește unui public larg nu numai prin informația oferită, dar și prin stilul de redactare accesibil oricărui cititor.

Mai este de remarcat un aspect: legătura de suflet între autor și orașul Reșița; aceasta răzbate discret dar continuu în textul lucrării. Și să nu uităm, cine se dedică redactării unei astfel de lucrări (inclusiv să suporte apariția cărții pe cheltuială proprie), o face dintr-o iubire necondiționată pentru orașul Reșița. De aceea, este cu atât mai meritorie strădania autorului Vasile Neagu de a o oferi publicului larg, mai cu seamă tinerilor, o carte pe care să o citească deopotrivă cu interes și plăcere.

Reșița, 6 august 2014                                    Prof. dr. Nicolae Magiar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s