galerie Din Lunca Bârzavei în Valea Ţerovei şi apoi în Piaţa Republicii, în „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia 2014)

Turiştilor care vor să cunoască mai bine municipiul de pe Bârzava, le recomand plimbări şi pe latura nord-estică a Reşiţei, printr-un spaţiu care a cunoscut mari prefaceri de-a lungul ultimilor decenii.

Prin Valea Ţerovei, pe potecă sau pe şosea, pe firul râului ori pe colinele ce-l mărginesc, ajungem uşor din Lunca Bârzavei (cel mai nou cartier al Reşiţei – construit, nu alipit!), în cartierele Muncitoresc, Lend sau Stavila, cele mai vechi ale municipiului.coper_res_1

Propunem turiştilor să pornească pe traseu din intersecţia Căii Caransebeşului (acel larg bulevard care iese din Reşiţa în direcţia Caransebeş) cu Str. Căminelor, situată la 100 m de intrarea în incinta Liceului Traian Vuia (cunoscut de reşiţeni ca „Liceul Sportiv” sau „Liceul de la Pod”).

Strada Căminelor se continuă cu şoseaua ce însoţeşte Valea Ţerovei pe malul drept în direcţia satului Ţerova, astăzi cartier al Reşiţei. De la bifurcaţia din dreptul haldei de zgură creată de industria reşiţeană, porneşte la dreapta şoseaua de centură a municipiului, care suie uşor spinarea Dealului Dosului. Căsuţe vechi şi mici îşi fac treptat apariţia, aici sus, unde vechile cartiere de case se întrepătrund cu uzinele. Cât despre halda de steril pe lângă care am trecut, trebuie amintit că până acum câteva decenii oferea un spectacol captivant după lăsarea serii, când topitura incandescentă revărsată necontenit, o transforma într-o scenă impresionantă, cu care Reşiţa te întâmpina când veneai dinspre Timişoara sau Caransebeş.

Şoseaua coboară treptat spre Depresiunea Reşiţei, tăind Dealul Dosului pe versantul sudic. Parcurgem acum unul dintre cele mai pitoreşti drumuri din împrejurimile Reşiţei, privelişti captivante deschizându-se atât spre nord (Valea Ţerovei cu cartierul Ţerova), cât şi spre sud (Valea Bârzavei, cu cartierele Muncitoresc, Driglovăţ, Poiana Golului şi Centrul Civic, străjuite de culmile nordice ale Munţilor Aninei). De la intersecţia cu drumul judeţean ce vine de la Târnova, Str. Târnovei ne poartă spre cartierul Lend, iar apoi, după ce traversăm Bârzava, bulevardul principal reprezintă cea mai bună alegere de acces în Piaţa Republicii, trecând prin cartierele Stavila şi Muncitoresc.

Terova

Cartierul Ţerova

Oras_vechiOraşul Vechi

Plecând din aceeaşi intersecţie amintită mai sus (Calea Caransebeşului cu Str. Căminelor), dar intrând pe Aleea Albăstrelelor după numai 300 m, putem sui în 10 minute pe o potecă pavată la Staţia Meteorologică Reşiţa, construită pe Dealul Sofarului. De lângă această clădire, privelişti captivante farmecă ochiul oricărui turist. Se văd cartierele Lunca Pomostului, Triaj, Lunca Bârzavei şi bineînţeles, înălţimile care le domină.

Chiar din spatele staţiei meteorologice, prindem un drum ce coboară în şoseaua pe care am părăsit-o mai devreme. După halda de zgură a combinatului siderurgic şi bifurcaţia cu şoseaua de centură, drumul asfaltat se continuă până la Ţerova, trecând pe lângă ruinele uzinei cocso-chimice.

Aşezare foarte veche, Ţerova a fost alipită Reşiţei în anii ’60. Cnezii de aici stăpâneau în evul mediu întreaga vale superioară a Bârzavei. Biserica ortodoxă datează din anul 1877.

Ieşind din Ţerova în direcţia nord (spre Bratova), după ultima casă, cotim brusc la dreapta şi urcăm pieptiş pe Dealul Ţerovei, apoi mai domol pe Dealul Fântâna Seacă, până dăm în drumul judeţean Târnova-Reşiţa. De la înălţimea acestor dealuri, se deschid peisaje demne de admirat către văile Bârzavei şi Ţerovei, ori către localităţile Târnova şi Bratova.

Valea_TeroveiValea Ţerovei cu satul Ţerova, halda de zgură…

Vom urmări acum şoseaua asfaltată ce vine de la Târnova şi, trecând printre cele câteva case ale coloniei Bolnovăţ, începem să coborâm în Valea Bârzavei. La prima intersecţie, la dreapta se desprinde şoseaua de centură, pe care o urmăm până pe creştetul Dealului Dosului. Înainte ca drumul asfaltat să coboare spre Valea Ţerovei, cotim la stânga pe Str. Dorna şi coborâm accentuat până lângă ruinele Furnalului nr. 2, ridicat după al Doilea Război Mondial, azi monument istoric. Ne aflăm chiar în apropierea locului, unde cu mai bine de două veacuri în urmă se aprindea focul în primele furnale reşiţene. De aici, urmărind străzile Rândul I, Feroviarului şi Oituz, ieşim în câteva minute în Piaţa Republicii, având în stânga nucleul ansamblului urbanistic „Rândurile”, datorită numeroaselor clădiri vechi (locuinţe muncitoreşti – monumente istorice) care stau în picioare de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.

Şi pentru că la drum este bine să avem la îndemână un ghid turistic, am tratat pe larg toate cele menționate mai sus, în traseele 5 şi 6 din volumul „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia 2014), cel mai recent şi nădăjduiesc, cel mai complet ghid al municipiului de pe Bârzava. Însoţite de hărţi turistice, cele două trasee ocupă 9 pagini, în dorinţa de a facilita turiştilor şi nu numai, cât mai multe informaţii despre municipiul Reşiţa.

primele_pagini_Resita

resita_cuprins cap_traseu_05

cap_traseu_06 pg_85_86Cei interesaţi de procurarea acestui volum, mă pot contacta la: telefon 0744-697-449, e-mail vasneagu@yahoo.com şi banatulmontan@yahoo.com sau îmi pot lăsa un mesaj privat pe profilul de Facebook.

Plimbări plăcute prin municipiul Reşiţa şi împrejurimi!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s