galerie Din Cuptoare în Centrul Civic prin Valea Baciului şi pădurile Arşiţei şi Budinicului, în „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a doua, 2014)

Înălţimile calcaroase şi împădurite de la sudul de municipiului Reşiţa, cu văi răcoroase şi parţial dezgolite de vegetaţie, pot oferi în orice clipă prilejul mult aşteptat de localnici sau de oaspeţii din Valea Bârzavei pentru o plimbare liniştită şi reconfortantă.

coper_res_1Pornind din localitatea suburbană Cuptoare şi sosind în Centrul Civic al municipiului Reşiţa în numai 4 ore, traseul pe care-l propunem în rândurile de mai jos ne poartă din Valea Baciului pe Drumul Stegului şi apoi spre Poiana Golului, prin poienile şi pădurile ce îmbracă versanţii sud-vestici, estici şi nordici ai dealurilor Cârşa, Ponor, La Arşiţă şi Budinic.

Din faţa bisericii ortodoxe din Cuptoare coborâm în înşeuarea dintre dealurile Cârşa şi Pogar-Ciopeasca, apoi ieşim din localitate şi ne afundăm încet în valea unui afluent de dreapta al Văii Mari. Având mereu în stânga versantul abrupt al Dealului Cârşa, trecem printre numeroase sălaşe, livezi, fâneţe şi petice de pădure. Într-un abrupt al Văii Sodolului găsim Peştera Gaura Turcului, cu urme de ziduri medievale la intrare, rămăşiţe ale unor fortificaţii din Evul Mediu. Legenda spune că în acest gol subteran s-ar fi ascuns sătenii din Cuptoare în timpul unei incursiuni de pradă a turcilor, salvându-se astfel de la pieire. În apropierea peşterii, izvorul carstic Drăgoina ne îmbie cu apa rece şi cristalină, necesară de altfel pentru restul excursiei.

Drumeagul se continuă spre obârşia Văii Baciului, urmărind versantul drept, apoi traversează valea, se tranformă într-o potecă ce suie prin vegetaţia ierboasă abundentă a Poienii Zubar şi dă în vechiul şi pitorescul drum al Stegului (Reşiţa-Anina).

Vom urmări şoseaua neasfaltată la dreapta, în direcţia Reşiţei. Drumul tăiat la înălţime în versantul stâng al Văii Baciului (Culmea Ponor) permite pe această porţiune, o vedere de ansamblu asupra Văii Baciului şi abrupturilor colţuroase ale Dealului Cârşa. După ce intrăm în pădure, la prima intersecţie părăsim şoseaua Stegului, urmărind ramificaţia din stânga până la intrarea în satul Doman. Înainte de un canton silvic cu o mică pepinieră cotim la dreapta, iar la următoare intersecţie la stânga pe un fost drum forestier, care ne scoate în colonia Poiana Golului după câţiva kilometri prin splendide păduri de fag, carpen şi stejar. Până în centrul Reşiţei mai facem un sfert de ceas şi poposim în faţa Palatului Cultural, lângă podul de fier peste Bârzava („Podul de la Vamă)”.

Din dorinţa de a facilita tuturor celor interesaţi accesul la informaţii clare legate de municipiul Reşiţa, dar şi pentru că necesitatea unui ghid turistic al Reşiţei a fost atât de acută, am conceput volumul „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a II-a, Editura Hoffman, 2014), cel mai recent şi nădăjduiesc, cel mai complet ghid al municipiului de pe Bârzava. Întins pe aproape 5 pagini, traseul 10 tratează în detaliu informaţiile expuse succint în rândurile anterioare (inclusiv toponimia şi legendele locurilor), partea de text fiind completată armonios de hărţi turistice, atât de necesare în teren.

coper_res_2primele_pagini_Resitaresita_cuprinscap_traseu_10traseu_10cuptoare_steg

Valea Baciului văzută de pe drumul Stegului. În zare, satul suburban Cuptoare

resita_din_Poiana-GoluluiReşiţa văzută din Colonia Poiana Golului

Cei interesaţi de procurarea acestui volum, mă pot contacta la: telefon 0744-697-449, e-mail vasneagu@yahoo.com şi banatulmontan@yahoo.com sau îmi pot lăsa un mesaj privat pe profilul de Facebook.

Plimbări plăcute prin municipiul Reşiţa şi împrejurimi!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s