galerie Cascadele din Valea Beuşniţei

Despre Valea Beuşniţei din Munţii Aninei cu splendidele sale cascade aşezate în salbă s-a scris destul de mult în ultimii ani, inclusiv de către subsemnatul, din dorinţa nepotolită de a promova frumuseţile din spaţiul montan bănăţean. Cu toate astea, câteva amănunte în plus nu strică niciodată.

Pârâul Beuşniţa are obârşia în apropiere de Vf. Pleşiva (1143 m), curge în direcţia vest şi se varsă în Bei după mai bine de 2 km în care a tăiat succesiv cinci benzi de calcare jurasice şi cretacice. Bazinul hidrografic însumează vreo 6 kmp, are aspectul unui amfiteatru cu pereţii abrupţi şi este împădurit cvasitotal cu păduri de fag în amestec cu alun turcesc (codri seculari). Singurul luminiş în întinderea nesfârşită a codrilor este micuţa poiană a Beuşniţei (0,5 ha).

Din apropierea izvorului şi până la confluenţa cu Beiul, albia Beuşniţei se prezintă sub forma unui şir neîntrerupt de cascade, a căror apă cade din treaptă în treaptă pe un pat gros de tuf calcaros. Acestea sunt serpentiforme şi mai puţin verticale pe cursul inferior (în aval de Poiana Beuşniţei), verticale şi mai zgomotoase pe cursul superior (în amonte de Poiana Beuşniţei), cele mai mari dintre acestea fiind numerotate cu I, II şi III.

Prima cascadă s-a dezvoltat exact pe confluenţa Beuşniţa-Bei, urmată fiind mai apoi de multe altele.

casca_beusn01casc_beusn06 casc_beusn05 casc_beusn04 casc_beusn03 casc_beusn02casc_beusn13Cascada Beuşniţei I apare subit în calea drumeţilor, la vreo 300 m mai sus de Poiana Beuşniţei. Este cea mai mare, cea mai cunoscută şi cea mai vizitată dintre cascade. Situată la 352 m altit., la baza abrupturilor Dosul Mare şi Cornetul Înalt, căderea de apă farmecă călătorul în orice anotimp. Apa râului cade sub forma unei perdele transparente de la 12-15 m peste peretele de tuf calcaros, înverzit de muşchi şi sfredelit de nenumărate caverne.

casc_beusn07 casc_beusn_07Cascada Beuşniţei II este situată la 378 m altit., la 400 m mai în amonte de prima. Este dezvoltată mai mult în lăţime decât în înălţime şi este mai puţin evidentă în perioadele secetoase, când locul celor trei şuvoaie principale este luat de numeroase firicele mărunte de apă, ce şerpuiesc alene prin covorul de muşchi care acoperă tuful calcaros. Este şi motivul pentru care, această cădere de apă scapă de obicei privirii turiştilor.

casc_beusn09 casc_beusn08Încă 400 m pe firul Beuşniţei şi iată Cascada Beuşniţei III, cea mai sălbatică dintre toate. Se găseşte la 421 m altit. şi este despărţită în două şuvoaie. Apa se prăvăleşte de pe un enorm bloc de travertin înnegrit, de la peste 10 m înălţime, alunecând şi împrăştiindu-se în numeroase perdele şi şuviţe printre pernele de muşchi.

casc_beusn12 casc_beusn11 casc_beusn10Întregul curs de apă al Beuşniţei beneficiază de un regim de protecţie, fiind inclus în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.

Recomandăm turiştilor să nu viziteze mirifica vale a Beuşniţei în perioadele secetoase, întrucât este posibil, ca din cauza debitelor scăzute ale pârâului să trăiască o deziluzie peisagistică şi acustică. Recomandăm în schimb vizitarea acestor obiective turistice primăvara sau după perioade cu precipitaţii abundente, atunci când spectaculozitatea acestor căderi de apă este maximă, iar efectul fonic generat uluitor.

Accesul la cascade este facil şi este recomandabil din trei direcţii principale (Potoc, Sasca Română, Socolari), pe şosea, drum forestier şi potecă. Până în Poiana Valea Beiului, la cantonul silvic cu acelaşi nume, accesul este posibil şi cu automobilul.

Detalii complete despre şiragul de cascade de pe Valea Beuşniţei sunt disponibile în traseele 4, 5 şi 6 din Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, ediţia a doua (2014).
Cei interesaţi de procurarea acestui volum mă pot contacta la tel.: 0744-697-449, e-mail: vasneagu@yahoo.com şi banatulmontan@yahoo.com sau îmi pot lăsa un mesaj privat la profilul de Facebook.

Plimbări plăcute prin Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa!

6 comentarii

  1. […] Vizitarea peșterii a durat cca. 2 ore, timp în care am admirat numeroasele speleoteme de o rară frumusețe. Traseul de întoarcere a fost pe drumul forestier ce trece prin Poiana Sumbrac spre Cantonul Padina Seacă. La întoarcere, pe Valea Toplița, pârâul care se varsă în pârâul Comarnic aval de peșteră, am remarcat o frumoasă cascadă pe travertin, foarte asemănătoare cu cele de pe Valea Beușniței. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s