galerie Din Centrul Civic în Piaţa Republicii, peste Gol şi Budinic, prin Doman şi Driglovăţ, în „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a doua, 2014)

Traseul pe care-l propunem în continuare, începe din Centrul Civic al municipiului Reşiţa şi se sfârşeşte în Piaţa Republicii din aceeaşi localitate, trecând prin sătucul suburban Doman şi prin cartierul Driglovăţ. În drumul spre Doman ne cocoţăm pe pitoreştile înălţimi Gol şi Budinic, iar între Doman şi Driglovăţ, străbatem o splendidă pădure de foioase și pâlcuri de conifere.

coper_res_2Este un veritabil traseu turistic, reprezentativ pentru municipiul Reşiţa, prin cel puţin două aspecte inedite ale înălţimilor Gol şi Budinic: apropierea de Centrul Civic şi panorama formidabilă asupra localităţii. Demersurile de până acum, de valorificare a potenţialului deosebit al acestor înălţimi, au rămas la stadiul de idee ori intenţie. Până la materializarea vreunui proiect turistic de amploare, mai mult ori mai puţin fantasmagoric – parcuri, instalaţii de transport pe cablu, hoteluri, terenuri sportive, bazine pentru înot, circuit automobilistic etc. – considerăm că, cel puţin tronsonul Centrul Civic – platoul Golului – Vf. Budinic, ar merita, un minimum normal de atenţie din partea autorităţilor locale şi judeţene: un marcaj turistic și câteva panouri/indicatoare turistice.

Plecând din dreptul Sălii Polivalente, escaladăm practic versantul nord-vestic al Dealului Gol, abrupt şi împădurit, pe o potecă bine conturată. Se suie pieptiş, iar urcuşul este pe alocuri istovitor. Trecem pe lângă ruinele funicularului şi ieşim curând din pădurea tânără şi deasă (după 30 minute), lângă o structură de metal cu temelie de beton, aşa-numita Stema Golului, într-un captivant loc de belvedere, de unde se deschide o superbă perspectivă asupra municipiului de pe Bârzava. Vedem în întregime cartierele Lunca Pomostului şi Moroasa, parţial Oraşul Vechi şi Lunca Bârzavei, dincolo de Dealul Crucii, la orizont. La picioarele noastre, 100 m mai jos, Centrul Civic, cu Piaţa 1 Decembrie 1918.

resita_lp_lbCentrul Civic, Lunca Pomostului, Moroasa

Mai departe, parcurgem platoul calcaros al Golului – splendid loc de relaxare, joacă, promenadă – şi ne apropiem de dealul împădurit al Budinicului. Urcuşul pe Budinic nu este foarte greoi. În câteva minute ieşim lângă vârf, deasupra unui abrupt, într-un luminiş – savuros loc de popas – la cca. 500 m altit. De pe marginea povârnişului, privim ca printr-o fereastră municipiul Reşiţa şi împrejurimile, de la colinele Ciorii şi Golului, la cartierele Lunca Pomostului, Moroasa şi Centrul Civic. În depărtare, zărim casele şi fabricile Reşiţei Montane, dincolo de care la orizont, după culmea rotunjită a Dealului Crucii, distingem Valea Ţerovei şi cartierul Lunca Bârzavei.

gol_resitaPlatoul Golului, Dealurile Bârzăviţei, Reşiţa

res_or_vechDealul Crucii, Reşiţa

resita_veche_lbReşiţa Veche, Dealul Crucii, Valea Ţerovei, Lunca Bârzavei

La coborârea de pe Budinic, ne angajăm pe un drum neumblat, care ne scoate într-un ceas în localitatea Doman, printr-o superbă pădure de stejar. Intrăm în sat prin Colonia Slamina, pe care o parcurgem până la intersecţia cu strada principală, unde cotim la stânga şi după 500 m poposim în centru, lângă staţia de transport local.

Doman este o suburbie a municipiului Reşiţa. În documente apare din anul 1370, dar se dezvoltă de abia după 1780, când s-au descoperit zăcămintele de cărbuni (huilă). Pentru un transport mai eficient al cărbunelui de la Doman spre cocseria din Reşiţa, autorităţile austriece au construit la mijlocul secolului al XIX-lea un tunel prin munte (Franz Joseph I), pe care l-au echipat cu o cale ferată îngustă. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, Domanul propriu-zis se completează cu coloniile Slamina şi Carolina. Mina a fost desfiinţată în anul 1962, apoi o vreme, a funcţionat o carieră pentru extragerea şisturilor bituminoase, închisă şi aceasta după 1990. Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului este zidită în anul 1782.

bis_ort_domanBiserica

Pe ultima porţiune, traseul ne scoate din satul Doman prin Colonia Carolina, iar de la Cantonul Silvic Şaua Doman până în cartierul Driglovăţ, străbatem o frumoasă pădure de fag, carpen și conifere. Drumul taie coasta estică a Dealului La Arşiţă și ne duce în cartierul Driglovăţ, cocoţat pe dealul cu acelaşi nume, de unde începem să coborâm şi ieşim în 30 minute în Piața Republicii din cartierul Muncitoresc, la capăt de traseu.

Din dorinţa de a uşura tuturor celor interesaţi accesul la informaţii clare legate de municipiul Reşiţa, dar şi pentru că necesitatea unui ghid turistic al acestei localităţi bănăţene a fost atât de acută, am conceput volumul „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a II-a, Editura Hoffman, 2014), cel mai recent şi nădăjduiesc, cel mai complet ghid al municipiului de pe Bârzava. Întinse pe aproape 12 pagini, traseele 11 și 12 tratează în detaliu informaţiile expuse succint în rândurile anterioare (inclusiv toponimia şi legendele locurilor), partea de text fiind completată armonios de hărţi turistice, atât de necesare în teren.

primele_pagini_Resitacap_traseu_11 cap_traseu_12traseu_11 traseu_12Cei interesaţi de procurarea acestui volum, mă pot contacta la: telefon 0744-697-449, e-mail vasneagu@yahoo.com şi banatulmontan@yahoo.com sau îmi pot lăsa un mesaj privat pe profilul de Facebook.

Plimbări plăcute prin municipiul Reşiţa şi împrejurimi!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s