galerie O plimbare uşoară şi pitorească pe Dealul Ghica, în „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a doua, 2014)

Ca parte a Munţilor Aninei, Dealul Ghica – sau Bucitu, după cum mai este cunoscut – este alături de vecinul său Ponor, una dintre cele mai pitoreşti înălţimi din împrejurimile municipiului Reșița. Mai puţin înalt decât Ponorul, cu o constituţie geologică coper_res_1diferită, Dealul Ghica se prezintă se prezintă sub forma unei culmi masive şi prelungi, cu forme greoaie şi nu foarte spectaculoase în peisaj. Din culmea centrală, neregulată, pornesc în toate direcţiile văi scurte, unele cu pârâuri seci sau semipermanente, împădurite până la obârşie cu fag şi stejar. Dealul Ghica nu impresionează prin măreţie sau altitudine, ci prin splendidele păduri ce îmbracă versanţii şi văile, prin pajiştile întinse, înflorate şi înmiresmate vara, ce înierbează spinarea prelungă într-un covor uniform, toate acestea oferind cadrul ideal pentru plimbări şi linişte.
Un posibil punct de plecare în drumeţie pe Dealul Ghica este Centrul Civic al municipiului Reșița. Având ca reper clădirea Sălii Polivalente, ieşim din localitate în direcţia Anina, pe şoseaua naţională 68, prin Valea Domanului.
În numai jumătate de ceas ajungem la confluenţa pârâurilor Stârnic şi Doman, loc în care, din şoseaua principală se bifurcă la dreapta un drum pietruit către izvoarele Stârnicului. De o parte şi de alta a acestuia, observăm Monumentul Jandarmului şi o placă comemorativă care aminteşte de cursele automobilistice din Valea Domanului. Vom continua de aici pe acest drum, însoţind Valea Stârnicului înspre amonte.
Pe versantul abrupt din dreapta drumului se caţără mai multe poteci, care duc la o carieră dezactivată, ce alimenta cu calcar uzinele reşiţene înainte de 1990. Concomitent însă, prin exploatarea rocii şi extinderea constantă, cariera a consumat parţial şi a blocat accesul în câteva peşteri de excepţie, între care Peştera Stârnic şi Peştera cu Helictite. Ambele goluri subterane erau faimoase pentru podoaba de concreţiuni şi descoperirea unor oseminte de animale de mult dispărute.
După vreo 700 m trecem de intersecţiile cu două drumuri ce duc la cariera abandonată, depăşim un restaurant, şi îndată după anexele sale, cotim brusc la stânga pe un drumeag ce escaladează versantul nordic al Dealului Ghica. Panta este când abruptă, când blândă, iar drumeagul transformat în potecă ne poartă printr-o superbă pădure de stejar cu carpen, apoi prin fâneţe. După vreo 30 de minute de la ieşirea în pajişte, poposim pe Vf. Bucitu, la 622 m altitudine, într-un splendid loc de popas şi belvedere. Perspectiva este largă spre valea şi Munceii Domanului (între care se remarcă impunătoare Culmea Ponor) şi către platoul Semenicului, iar dacă ocolim vârful invadat de vegetaţie spre sud, ne vor încânta peisajele asupra Văii Caraşului, cu satele şi înălţimile craşoveneşti.

codri_ghica

Prin codrii…

pajiste_ghica… şi pajişti

Înălţimea finală a Dealului Ghica reprezintă finalul unei excursii de maximul 2 0re şi 30 min, pe care o recomandăm oricărui reşiţean sau turist dornic să cunoască localitatea de pe Bârzava şi împrejurimile acesteia.
Pentru a facilita accesul tuturor celor interesaţi la informaţii clare legate de municipiul Reşiţa, dar şi pentru că necesitatea unui ghid turistic al acestei localităţi a fost atât de acută, am conceput volumul „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a II-a, Editura Hoffman, 2014), cel mai recent şi nădăjduiesc, cel mai complet ghid al municipiului de pe Bârzava. În cuprinsul a 3 pagini, traseul 14 prezintă pe larg cele expuse sumar în rândurile anterioare (inclusiv toponimia şi legendele locurilor), partea de text fiind completată armonios de hărţi turistice, atât de necesare în teren.

coper_res_2
resita_cuprinscap_traseu_14 pg_133_134Cei interesaţi de procurarea acestui volum, mă pot contacta la: telefon 0744-697-449, e-mail vasneagu@yahoo.com şi banatulmontan@yahoo.com sau îmi pot lăsa un mesaj privat pe profilul de Facebook.
Plimbări plăcute prin municipiul Reşiţa şi împrejurimi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s