galerie Un pionier în promovarea turistică on-line a frumuseţilor Banatului Montan: Iosif Chiran de la Speo-Caraş Oraviţa

Pe orăviţeanul Iosif Chiran l-am descoperit spre sfârşitul anului 2007, când m-am afiliat portalului carpati.org şi am început să încarc în mediul on-line poze şi materiale cu/şi despre frumuseţile Banatului Montan. Într-o vreme când, Facebookul şi alte reţele de socializare nu căpătaseră amploarea de azi, când site-urile cu specific montan nu aveau mulţi ani de viaţă, erau încă firave, dar începuseră să adune iubitorii de munte şi chirannatură sub acoperişul unei pasiuni comune. Alături de alţi câţiva iubitori de munte, Iosif Chiran este unul dintre cei care postau încă de pe atunci – şi încă o fac în mod constant – fotografii cu obiective turistice din Banat şi nu numai.
Deşi am colaborat şi am schimbat multe impresii în mediul online, ne-am întâlnit numai de câteva ori şi doar o singură dată am mers în drumeţie. Am parcurs un traseu de jumătate de zi, pe bordura vestică a Munţilor Aninei, de la Oraviţa la Marila şi apoi la Ciclova Montană, urcând pe Valea Oraviţei şi coborând pe firul Ciclovei. Ori de câte ori am încercat mai târziu, nu ne-am mai potrivit niciodată timpul liber şi programul ca să mai drumeţim oleacă. Iar de aproape patru ani, de când mi-am schimbat rezidenţa şi m-am mutat într-un alt colţ de ţară, şansele sunt şi mai reduse. Dar nu se ştie niciodată.
Cunoscut între speologi şi pe meleagurile natale drept „Ioscanu” de la Speo-Caraş Oraviţa, Iosif Chiran mărturiseşte că iubeşte necondiţionat natura (în general) şi muntele (în special). Activ în speologia orăviţeană încă de la înfiinţare, după cum citim pe un site dedicat speologiei, Ioscanu este interesat de tot ceea ce înseamnă peşterile şi speologia: cartarea şi protecţia golurilor carstice, fotografie subterană şi speoturism, tehnici de speologie alpină, explorare, derocare, scufundări în peşteră şi arheologie. Şi are la activ sute de peşteri şi avene vizitate, nu doar din spaţiul montan al Banatului, ci din toate colţurile României.
Iosif Chiran m-a impresionat prin dăruirea şi consecvenţa cu care face ceea ce îi place. Este o prezenţă prietenoasă, afabilă, jovială. Dă senzaţia unui om veşnic tânăr şi neobosit, care sfidează parcă trecerea anilor prin activităţile desfăşurate. Este un om umblat şi răsumblat, simplu şi înfipt în concret. Este una dintre acele persoane atrase numai şi numai de speologie, munte, natură, alpinism ş.a., neinteresată de calofilie şi redundanţă, conflicte şi gâlcevi neînsemnate, orgolii şi demonstraţii de prisos, dar mai ales, care nu se lasă descurajat în acţiunile desfăşurate de veşnicele lipsuri cotidiene şi clasicele neputinţe.
De loc din Oraviţa, Iosif Chiran este membru fondator în Asociaţia Speologică Speo-Caraş, fondată în localitatea de la poalele Munţilor Aninei în anul 1981. Este unul dintre speologii orăviţeni care, pe lângă activităţile specifice, organizează an de an la Oraviţa „Întâlnirea anuală a speologilor din Banat”, ajunsă în anul 2015 la a XII-a ediţie. Evenimentul se desfăşoară la Teatrul Vechi din Oraviţa şi presupune un vernisaj şi expoziţii de fotografie, proiecţii video, prezentări de lucrări, discuţii şi aplicaţii în teren.

Speo-Foto-Prim-Oravita-13 Speo-Foto-Prim-Oravita-24 Speo-Foto-Prim-Oravita-27Imagini de la întâlnirea speologilor din anul 2015 (foto: Cristian Gabriel Ghinea; sursa fotografiilor: Infocs.ro)

În perioada de vară, aproape la fiecare sfârşit de săptămână, Ioscanu participă la activităţi de rafting, rapel şi tiroliană în Cheile Nerei, şi de asemenea, colaborează cu alte grupări de profil din domeniul speologiei.
Dincolo de toate acestea, este cert că Iosif Chiran este un cunoscător desăvârşit al Oraviţei, împrejurimilor, şi de ce nu, al întregului Banat. Un obiectiv oarecum secund în activitatea sa – dar nu mai puţin important – este promovarea turismului local şi bănăţean. Ioscanu este cel care a dezvăluit şi a promovat la nivel de masă în mediu online numeroase frumuseţi naturale din zona Oraviţa, considerate până atunci, un fel de „tabu” local. Dintre acestea, amintim: Cascada de la Piatra Moale, Cascada de la Izvorul Rece, Piatra Rolului, Stânca Simionului, Stâncile Natrei, Cheile Vicinicului etc. Ne-a arătat de asemenea (şi ne-a încântat simţurile), din toate colţurile şi unghiurile, în toate sezoanele, anotimpurile şi pe orice fel vreme, frumuseţile clasice ale Banatului Montan, până atunci sumar ori insuficient dezvăluite şi arborate: cascada şi izbucul Bigăr, Cascada Valea Minişului – mirobolantă la ape mari şi înainte de „marea defrişare” care a readus-o în atenţia publicului larg, Cheile Minişului, Valea Berzasca, Cheile Rudăriei, Cheile Nerei şi Lacul Dracului, Cheile Caraşului, Cheile Gârliştei, Semenicul, Clisura Dunării ş.a.m.d.singur_RolSingur pe Rol, deasupra norilor (foto: Iosif Chiran)

fueroagaCârşia Fueroaga (foto: Iosif Chiran; sursa: Alpinet.org)

cascada_LisavaCascadă pe un afluent al râului Lişava (foto: Iosif Chiran; sursa: Alpinet.org )

speleotemeDin măruntaiele carstului bănăţean (foto: Iosif Chiran – Speo-Caraş Oraviţa; sursa: Alpinet.org )

Alături de Daniel Humelnicu şi poate alţi câţiva, Iosif Chiran este unul dintre inşii care de aproape un deceniu arată navigatorilor internauţi frumuseţile Banatului Montan şi ale ţării noastre, prin postări constante şi uneori inedite. Un pionier în promovarea turistică a Banatului în mediul on-line. Pentru cei care încă nu-l ştiu şi nu s-au familiarizat cu postările sale, aştern mai jos câteva linkuri interesante:
Profil Alpinet
Profil Speologie
Profil Picassa
Profil Carpaţi
Profil Facebook
Asociaţia Speologică Speo-Caraş Oraviţa

Multă sănătate Ioscane şi spor la muncă şi… plimbari!

4 comentarii

  1. Sanatate multa si desavarsirea dragostei simtita pentru natura, pasiunea sa! Respect si admiratie pentru tot ce face, lui si colegilor speologi. Rog frumos autorul articolului sa corecteze datarea evenimentului din penultimul paragraf si debutul galeriei foto. Fotografiile au fost realizate de mine la data de 05 decembrie 2015 si preluate alaturi de articol de catre InfoCS. Dar nu imaginile si articolul sunt problema, doresc sa nu inducem lumea in eroare precum desfasurarea intalnirii speologilor si pe anul 2016 deja! Ea se va desfasura firesc, la sfarsitul anului. In plus, intre 8 si 11 septembrie a.c. un alt eveniment speologic major va avea loc la Oravita: este vorba de Congresul National de Speologie, editia 44-a.
    Felicitari pentru articol: captivant, complet, emotionant, profund! Respect!

  2. Stimate d-le Cristian Gabriel Ghinea,
    Am făcut îndreptările de rigoare şi vă mulţumesc pentru corecturile/completările aduse prin comentariul dvs.
    V-am trecut ca autor al fotografiilor şi nădăjduiesc că greşeala-mi este scuzabilă, întrucât la materialul de pe site-ul infocs.ro din care am preluat fotografiile nu sunteţi trecut ca autor.
    Cu stimă,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s