galerie Opriţi-vă din denigrarea obiectivelor turistice bănăţene!

Nu au trecut nici măcar doi ani de la prima şi singura postare de felul celei care urmează, căci mă văd silit să încarc iarăşi un material care nu prea se încadrează în specificul acestui site. Însă, tocmai ce am parcurs articolul d-nului Stefan Both de pe site-ul http://adevarul.ro/, în care semnalează că minunata cădere de apă a Bigărului a fost supraevaluată din cauza fotografiilor „photoshop-ate”, şi că, de fapt, realitatea nu este deloc aşa. În sprijinul părerilor sale, autorul inserează o galerie foto şi înaintează opiniile mai multor oameni ca argumente de contestare a faimei acestei cascade.

Consider că respectivul articol (disponibil aici http://adevarul.ro/locale/timisoara/isteria-turistica-starnita-bigar-fotografie-prelucrata-photoshop-arata-realitate-cea-mai-frumoasa-cascada-lume-1_579532775ab6550cb82a1d87/index.html) este scris în necunoaştere de cauză, cu o vădită lipsă de cunoştinţe de teren şi cu o tentă maliţioasă. Găsesc că materialul este scris fără un scop anume (poate numai pentru obţinerea unui număr sporit de clickuri), este searbăd, inutil, ofensator, dar şi extrem de tendenţios. Colcăie cu interpretări subiective şi este conceput cu o veritabilă lipsă de respect faţă de frumuseţile Banatului şi faţă de oamenii care le promovează şi vizitează. Fotografiile din material sunt supărătoare şi răutăcioase, neconvingătoare, realizate cu o cameră cel puţin mediocră. Şi pentru oricine a admirat măcar o dată Cascada Bigăr la faţa locului, în orice anotimp, sunt sigur că acest articol nu stârneşte nimic altceva decât prost gust.

Cascada Bigăr a reprezentat mereu o splendoare şi are un potenţial turistic de primă mână, chiar dacă, ca multe alte frumuseţi ale naturii bănăţene, a intrat mai puţin în circuitul turistic naţional. Spre deosebire de alte cascade din zona de carst a Banatului, Cascada Bigăr nu seacă şi chiar dacă îşi reduce semnificativ debitul în perioadele secetoase (inclusiv sub influenţa captării pentru păstrăvăria din Valea Minişului), rămâne irezistibilă în orice anotimp. Contopirea şuvoiului de apă al Bigărului cu apele învolburate ale Minişului peste blocul de tuf calcaros acoperit de muşchi este un fenomen unic.

Din nefericire, astăzi, la Cascada Bigăr, fenomenul natural este sufocat de fenomenul social, iar părţile sale proaste le copleşesc pe cele bune.

Partea bună este cunoscută: mediatizarea acestui obiectiv turistic şi contribuţia firavă la resuscitarea mişcării turistice în şi spre locurile frumoase din Banat. Ca un revers al medaliei, partea deficitară şi neplăcută este dată de modul în care se face acest lucru. Iată că, ceea ce se întâmplă la Bigăr ne arată că popularizarea excesivă şi afluxul de turişti complementar acesteia nu sunt mereu benefice pentru o cauză, pentru stimularea mişcării turistice, pentru locurile vizitate şi liniştea comunităţilor locale. Sau cel puţin aşa pare acum. Iar cum la noi ceva frumos durează puţin timp, şi la Bigăr – ca şi la Bâlea-Lac, Bâlea Cascadă, Transalpina ş.a.m.d. – apar şi se înmulţesc iute, grătarele cu mici, tarabele ticsite cu băuturi şi aşa-zisele suveniruri, tihna muntelui şi liniştea tradiţională a localnicilor fiind deranjată de zarva abuzivă, cocalarism, îngrămădeală etc. Toate acestea originând, evident, din carenţe organizaţionale, incertitudini şi superficialităţi, incompetenţă şi ignoranţă.

Cei care organizează accesul şi vizitarea zonei „cascadă-izbuc Bigăr” par a fi decalaţi „de jure” şi „de facto” de ceea ce înseamnă mişcarea turistică într-un parc naţional şi la un asemenea obiectiv turistic unic. Mai simplu spus, „hai să ne facem că facem”, „hai să asfaltăm numai strada principală”, „hai să facem ca să fie” etc. Adică „uite-o, nu e”, „hai să ascundem gunoiul sub preş” şi putem continua în cel mai pur spirit românesc.

Întrucâtva este normală reticenţa localnicilor faţă de frumuseţea cascadei, căci ştiţi şi dvs., întotdeauna pare mai bun şi mai atrăgător ceea ce au vecinii, decât ceea ce avem în propria ogradă. Chiar şi aşa, mi-e greu de crezut că există vreun localnic veritabil care să nu fie mândru de minunăţiile locului ori să le denigreze. Este adevărat de asemenea, că în conştiinţa localnicilor se pot dezvolta impresii aversive, poate nu faţă de obiectivele turistice în sine, ci faţă de deranjul provocat de mediatizarea excesivă a unora şi a turismului necontrolat şi indecent, care se dezvoltă mai apoi. Este şi cazul Cascadei Bigăr începând cu anul 2013 încoace, de la mult pomenita clasare în fruntea topului „The World Geography”. Plecând de aici, consider părerile localnicilor evocate în articol irelevante şi subiective, minoritare, disparate şi smulse dintr-un context amplu al părerilor pro şi contra „fenomenului Bigăr”. Lumea a poposit dintotdeauna la Cascada Bigăr, însă este posibil ca unii localnici să se simtă tulburaţi de afluenţa iraţională şi deşănţată ce se abate asupra minunatei căderi de apă cărăşene şi implicit a oamenilor locului.

E corect că unii fotografi exagerează cu „photoshop-atul” în fotografiile obiectivelor turistice bănăţene, dar nu cred că este cazul unora dintre cei mai populari şi activi. Nu le dau numele, dar urmărindu-le postările constant am văzut că încarcă fotografii care reflectă cuviincios şi natural diversele obiective turistice. Aşadar, toată stima pentru dânşii!

Pe de altă parte, să-mi fie cu iertare! Dar e greu de crezut că un turist serios şi echilibrat comportamental vine din  Australia ori din alt colţ al lumii să vadă Cascada Bigăr, bazându-se pe o poză „photoshop-ată”, fără să folosească un motor de căutare pe internet şi a se convinge de acurateţea respectivei fotografii şi de splendoarea cascadei, în diferite sezoane sau anotimpuri, din diverse unghiuri, locuri şi înălţimi. Căci atunci chiar îşi merită dezamăgirea!

În ceea ce mă priveşte, încerc de aproape 7 ani să promovez frumuseţile Banatului de munte şi nu numai, să arăt tot ce pot şi cum pot, prin mijloace proprii (timp şi resurse financiare). Prin urmare, îmi permit aceste comentarii la articolul d-nului Both, căci găsesc ruşinoase vorbele sale, socotesc că denaturează adevărul, dezinformează şi nu au niciun sens până la urmă. Un material care exprimă, conştient sau nu, o evidentă lipsă de respect pentru toţi cei care depun eforturi din dorinţa de a promova mirobolantele locuri bănăţene.

Nu aşa se procedează, d-le Both! Nu mai denigraţi Cascada Bigăr! Căci nu faceţi bine!

Închei într-o notă nu foarte veselă, dar în temă. Căci articolul d-nului Both îmi stârneşte amintirea unui alt material ruşinos, denigrator şi dezinformator, croit numai pentru ca internauţii să dea clickuri, preluat de foarte multe site-uri şi televiziuni şi disponibil la o sumedenie de linkuri, între care redau câteva mai jos (împreună cu titlurile OTV-iste, absurde şi hilare):

Cum a fost DISTRUSĂ o minune a naturii din România: cea mai frumoasă cascadă din lume. Este de nerecunoscut http://www.evz.ro/cea-mai-frumoasa-cascada-din-lume-imposibil-de-recunoscut-cum-a-fost-distrusa-caderea-de-apa-i-foto-video.html

O comoară a naturii din România, în mare pericol. Cascada Bigăr, aproape distrusă de viitură http://radioresita.ro/87286/foto-o-comoara-a-naturii-din-romania-in-mare-pericol-cascada-bigar-aproape-distrusa-de-viitura

Cascada Bigăr, distrusă de viituri http://www.green-report.ro/cascada-bigar-distrusa-de-viituri/

O comoară a naturii din România, în mare pericol. Cascada Bigăr, aproape distrusă http://www.worldwideromania.com/2014/09/17/o-comoara-a-naturii-din-romania-in-mare-pericol-cascada-bigar-aproape-distrusa/

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Banat, cascada Bigăr, de nerecunoscut din cauza viiturii http://www.pressalert.ro/2014/09/unul-dintre-cele-mai-frumoase-locuri-din-banat-cascada-bigar-de-nerecunoscut-din-cauza-viiturii-fotovideo/

Site-urile care au preluat bazaconia au încercat să facă mici modificări pentru a-i conferi originalitate, însă stupizenia materialului nu a putut fi evitată. Spicuiesc în următoarele rânduri câteva frânturi din titluri sau din conţinut, de genul: „cascada Bigăr a fost deteriorată de o viitură puternică”, „Cascada Bigăr este de nerecunoscut din cauza viiturii”, „cascada Bigăr este aproape distrusă”, „imagini triste, inundatiile au distrus Cascada Bigăr”, „Cascada Bigăr este imposibil de recunoscut” şi multe alte gogoriţe şi elucubraţii. Şi mai jenantă este evocarea localnicului îngrijorat de soarta căderii de apă, care a gonit până la Paralela 45 pentru a constata şocat distrugerile.

Evident că apele mari au trecut, iar spectaculoasa cascadă nu a păţit absolut nimic. Căci doar nu ar fi fost prima dată în răstimpul existenţei sale când a fost încălecată de o viitură!!

4 comentarii

  1. Big Like pentru articol! Am citit si eu mazgalitura celor de la adevarul.ro, aparut probabil in urma stirilor de la antena1 care prezentau (si aceia cu o anumita doza de negativism) aglomeratia de la Bigar. Asemenea oameni sunt nepotriviti chiar si pentru aglomeratiile urbane in care traiesc si se simt protejati de aura jurnalismului(fals)… Non-valori, specializati in promovarea absurdului de prost-gust, evidentierii curvelor cu fite in atentia noastra, morbidul si manelismul. Eu, citind mizeria afirmata de acest nene jurnalist, am simtit revolta… 😦
    Inca o data, Big Like voua, adevaratilor iubitori ai frumusetilor banatene si cunoscatori ai valorilor naturale pe care bunul Dumnezeu ni le-a daruit cu marinimie!

  2. Gazetarul înfierat de dvs. a scris doar adevărul. Cine nu cunoaște „adevărul” de la fața locului se poate lăsa dus în eroare foarte ușor de fotografiile făcute astfel încât să sugereze o a nu știu câta minune a lumii. Nu neg faptul că respectiva cădere de apă arată frumos, chiar splendid în anumite momente, dar nu este decât o cădere foarte mică de apă și „trebuie” să o vezi în acele momente fiindcă altfel e nimic mai mult decât un mic curs de apă ce se varsă într-un râu mai mare. Am făcut și eu fotografii acolo, am fost de mai multe ori, o singură dată găsind așa numita cascadă în deplinătatea frumuseții. Dar să fim serioși…! Dacă asta e cascadă, cum să numim cascada Victoria sau cascada Niagara? Eu știam la ce să mă aștept din început, am căutat să mă documentez cât mai bine, dar pentru foarte multă lume dezamăgirea de la fața locului e mare… E adevărat, în perioadele de secetă sunt probabil mii de cascade ce nu prezintă nici o atracție, dar acest lucru puțină lume îl cunoaște. Nu mai vorbesc de murdăria din zona Bigărului…! Și de pe toate cursurile de apă, inclsiv în mijlocul satelor, „tolerată”, întreținută și îmbogățită de locuitori cu o asiduitate care i-ar face invidioși pe cei mai mari dușmani ai Banatului care nu pot face mai rău regiunii în condiții de pace… 😦

  3. Nu am înfierat pe nimeni, am contestat doar „ziaristul” şi materialul ruşinos pe care l-a scornit. Tocmai asta e problema, că respectivul domn nu spunea adevărul. A dus argumentarea iconică a textului la antipod: pentru a arăta că cascada Bigăr nu e ca-n poze a folosit imagini „capturate” cu „săpuniera”, iar când avrut să arate indignarea turiştilor de alterarea digitală a pozelor pe calculator a folosit imaginile „photosopate”. Nici o poză reală, cu aparat foto decent, fără prelucrări.
    Argumentez ceea ce spun prin galeriile fotografice cu Cascada Bigăr de pe acest site. Vă recomand funcţia „search” pentru a găsi acele poze reale, fără nici un soi de prelucrare şi editare digitală, care înfăţişează cu adevărat superba cădere de apă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s