galerie Tata Oancea – 40 de ani de la moarte (fragment de Gabriela Şerban)

În 2013 se împlinesc 132 de ani de la naşterea lui Petru Encoveti Oance, cunoscut sub numele de Tata Oancea, poet, publicist, sculptor şi editor ţăran, un mare bibliofil şi harnic autodidact, şi 40 de ani  de la moarte.tata_oancea02

Născut în Vasiova în 29 august 1881 (la acea vreme Vasiova era un sat între localităţile Bocşa Montană şi Bocşa Română) într-o familie de ţărani, învaţă patru ani la şcoala românească din sat şi doi ani la cea nemţească, dar citeşte extrem de mult şi devine un pasionat al cărţilor. Astfel reuşeşte să-şi încropească o importantă bibliotecă personală, devenind un adevărat bibliofil.

„Opera” sa de bază este revista „Vasiova”, pe care o realizează singur între anii 1929–1947. Este uluitor faptul că reuşeşte atâta timp să o susţină cu forţe proprii: scrie articole, adună materiale, execută manopera tipografului şi corectorului, îşi face publicitate şi aleargă din loc în loc s-o vândă, s-o distribuie.

A avut cinci copii, toţi absolvenţi de bacalaureat şi studii superioare, dar urmaşi nu are decât de la un singur copil: cel devenit preot. Fata acestuia locuieşte în Timişoara, iar casa părintească din Vasiova a fost vândută în urmă cu câţiva ani, după moartea ultimului fiu care trăia aici, Titus.

Tata Oancea a rămas în memoria oamenilor ca o figură pitorească a Vasiovei şi a Banatului, unic prin unele fapte ale existenţei sale. El este cunoscut pentru ce a însemnat în literatura şi publicistica bănăţeană interbelică, dar mai ales pentru dragostea sa pentru cărţi şi creaţie.

Biblioteca Publică din Bocşa îi poartă numele şi-i cinsteşte memoria în fiecare an prin diferite activităţi specifice, de un festivism mai mult sau mai puţin pronunţat.

În ultimii ani descoperim tot mai multe scrieri inedite ale lui Tata Oancea, materiale importante pentru orice bibliotecă, dar şi pentru cei care preţuiesc literatura lui Tata Oancea, pentru cei care sunt pasionaţi de personalitatea acestuia şi au aplecare spre cercetare.

Pentru toate aceste materiale inedite managerul Bibliotecii „Tata Oancea” Bocşa mulţumeşte d-lui. ing. Ioan Săcuiu, omul care le-a salvat de la distrugere şi le-a dăruit bibliotecii.

***

Autor: Gabriela Şerban

Fragment extras din articolul Tata Oancea – 40 de ani de la moarte, apărut în revista „Nedeia”, nr. 1, Reşiţa, 2013, sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin

Fotografia a fost preluată din volumul „Anotimpuri”, antologie întocmită de Mihai Deleanu, Iosif Scherfer şi Vasile Ioniţă, şi tipărită la Reşiţa în anul 1970.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s