galerie Dr. Ioan Sârbu (fragment de C. Rudnean)

Banatul, acest colț de pământ, își are istoria sa. Ea ne este tălmăcitoarea vie a tot ceeace s’a realizat până azi. De aceea am crezut că figurile distinse din trecutul nostru trebuesc scoase din nou la lumina zilei, iar operele lor reeditate. O figură măreață a poporului bănățean a fost și istoricul Dr. Ioan Sârbu.

Se împlinesc opt ani, decând pe pământul Banatului, în comuna Rudăria (azi Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin, n.n.), a trecut la cele eterne părintele Dr. Ioan Sârbu.

S’a născut la 19 Febr. 1865. Era fiul părintelui Iacob Sârbu. A studiat în Caransebeș, Dobrițin (azi Debrecen, Ungaria, n.n.), Pojon (azi Bratislava, Slovacia, n.n.), Brașov, iar studiile universitare le-a făcut început la Iena (azi Jena, Germania, n.n.) și le-a terminat la Viena, unde și-a luat doctoratul, prezentând ca teza o importantă monografie istorică asupra relațiilor externe a lui Matei Basarab.

Părintele Dr. Ioan Sârbu a fost un caracter desăvârșit; în toate actele sale a urmărit binele neamului. A participat la toate acțiunile culturale și politice românești din Banat. Că n’a avut fericirea să fie astfel resplătit, după cum trebuia, înțelegem imediat, când ne cugetăm la multele suflete sbuciumate…

Provedința a voit ca, după istoricul bănățean Damschin Bojincă, care la 1830 a scris o istorie a lui Mihai Viteazul, tot un bănățean, ca Dr. Ioan Sârbu, care avea o pietate mare față de trecutul poporului nostru, să eternizeze pentru totdeauna faptele marelui Voevod Mihai.

Opera cea mai de seamă a istoricului nostru a fost: Istoria lui Mihai Vodă Viteazul, domnul Țării-Românești, pe care a publicat-o la București, în 1904. E o carte voluminoasă, o monografie de seamă. Munca enormă se observă imediat din documentele multe pe cari ni-le arată. Academia Română l-a resplătit pentru munca sa, cu premiul Năsturel (12 mii de Lei). Partea a II-a a apărut în 1907, numai o parte (vol. II). În aceasta a 2-a parte găsim o descriere mai amănunțită a geografiei istorice a Transilvaniei. Stilul istoricului s’a prefăcut într’un ton duios al unui literat, accente duioase, cari evoacă amintiri pe cât de plăcute, pe atât de triste, un pământ cu atâtea bogății în mâinile streinilor.

Opera D-rului Ioan Sârbu merită să fie citită și continuată.

***

Autor: C. Rudnean

Sursa: Fragment extras din articolul „Istoricul bănățean Dr. Ioan Sârbu”, revista Banatul, nr. 1 (anul II), Tipografia Națională, Lugoj, 1927

Sursa ilustrației: Site-ul Rudăria turistică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s