galerie Cetatea Ilidia (de Dumitru Ţeicu)

Cetatea medievală Ilidia s-a aflat amplasată pe culmea dealului Cetate (656 m) de la nord-est de satul Socolari, la circa 8 km sud-est de curtea feudală de la Ilidia-Obliţa.

Dealul de la Socolari-Cetate este un pinten calcaros cu pereţi abrupţi, ce trece pe alocuri de 200 m înălţime, vizibil aşadar pe o mare suprafaţă din văile Nerei şi a Caraşului. Culmea acestui pinten calcaros, accesibil în panta dinspre sud-vest, are o formă oval-alungită ce măsoară pe axe 180 m/90 m.

Constructorii medievali au închis cu un zid de curtină singura zonă vulnerabilă dinspre sud-vest. Zidul de curtină ridicat avea grosimea de 2,30 m şi o lungime de 70 m. Extremităţile zidului erau flancate de două turnuri, din care cercetarea arheologică a investigat doar unul, pe cel situat pe marginea nordică. Turnul amplasat în interior a avut dimensiunile de 5/3 m. Zidurile au fost ridicate în tehnica opus incertum, cu emplectoniul din piatră de calcar şi mortar, iar paramentul zidurilor a fost făcut din piatră de carieră cioplită. Se mai văd urmele unor tiranţi de incintă păstrată.

Planul Cetăţii Ilidia. Se observă zidul de curtină şi turnul nordic

Documentele de cancelarie şi cercetarea arheologică sumară de la Socolari-Cetate aduc puţină lumină în privinţa începuturilor cetăţii medievale Ilidia. Istoricul Pál Engel a sugerat că perioada de început a cetăţii trebuie fixată în a doua jumătate a veacului al XIII-lea şi o lega de voievodul transilvănean Ladislau Kán. Voievodul Kán a fost prezent în spaţiul sudic al Banatului, la Ilidia în anul 1248, iar fiul său a dobândit posesiuni în zonă. Documentele de cancelarie atestă în anul 1312 districtul Ilidia, iar castelanii cetăţii sunt cunoscuţi din anii 1317, 1319 şi mai apoi din 1326.

Structural, fortificaţia de la Socolari are apropieri ce merg până la identitate cu fortificaţiile de la Jdioara, Bocşa, Caraşova.

***

Text şi ilustraţie: Dumitru Ţeicu

Fragment extras din volumul: Cetăţi medievale din Banat, Editura Cosmopolitan-Art, Timişoara, 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s