galerie Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei (ghid turistic)

Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei vine în continuarea altor două cărţi apărute în urmă cu câţiva ani, în câte două ediţii fiecare, în care am tratat jumătatea sudică şi compartimentul terminal nordic al Munţilor Aninei: Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa şi Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi.

Ghidul prezintă jumătatea nordică a Munţilor Aninei, botezată de F. Mateescu (1961), Munţii Caraşului; denumire nu tocmai în consonanţă cu uzanţele nomenclaturii geografice, dar pe care am considerat-o adecvată şi am adoptat-o, având în vedere scopul educativ‑turistic şi de popularizare al lucrării. Principalul argument este acela că din centrul unităţii montane se formează râul Caraş, care, prin cursul superior şi afluenţii pe care îi adună, drenează cea mai mare parte din acest spaţiu montan bănăţean.

Socotită monografie turistică de unii sau ghid turistic de alţii, lucrarea de faţă se vrea o chemare cât mai atractivă, practică şi completă către dragii mei munţi bănăţeni, îndrumătorul turistic care lipseşte turiştilor şi nu numai. În filele ei, am încercat să arăt de ce atracţiile zămislite de natură şi de oameni în acest frumos loc din ţară merită popularizate şi vizitate. În definitiv, dintr-un amalgam de texte, imagini, trăiri şi amintiri, am îngemănat cartea dorită, bizuindu-mă în primul rând pe dragostea pentru locurile descrise, locurile mele de origine, pe care am vrut să o transmit şi cititorilor, folosind o exprimare nu prea tehnică, ştiinţifică ori beletristică.

Ghidul prezintă posibilităţile actuale de drumeţie, având ca puncte de sprijin pe trasee (plecare şi sosire), de regulă, localităţile limitrofe sau care se află în Munţii Caraşului, din care pleacă spre măruntaiele munţilor şosele asfaltate, drumuri de piatră şi poteci, unele însoţite de însemne turistice sau punctate de câteva locuri în care se poate campa.

Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei are 363 de pagini şi cuprinde 4 capitole, glosar, bibliografie şi câteva texte de apreciere în „avangardă” şi „ariergardă”. Cuprinde, de asemenea, schiţele localităţilor Oraviţa şi Anina, precum şi harta generală a traseelor (format A2).

În capitolele 1-3, într-un fel de minimonografie de 40 de pagini, sunt înfăţişate cele mai importante informaţii care ţin de mediul geografic natural şi uman al Munţilor Caraşului (astăzi protejat în mare parte în „Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului”):

  • localizare, întindere şi limite;
  • alcătuire geologică şi relief;
  • climă şi ape;
  • soluri, vegetaţie, faună şi arii protejate;
  • resursele subsolului, activităţi tradiţionale şi economice;
  • populaţie şi aşezări;
  • căi de acces şi mijloace de transport;
  • localităţi şi puncte de acces;
  • posibilităţi de cazare şi alimentaţie publică;
  • diverse informaţii turistice.

În capitolul 4 sunt oferite cititorilor 26 de trasee turistice care taie Munţii Caraşului în lung şi-n lat, parcurgându-i de la un capăt la altul, pe culmi şi pe văi, pe şosele asfaltate, drumuri forestiere, drumeaguri şi poteci, atingând, evident, obiectivele turistice de primă mână: Cheile Caraşului, Cheile Gârliştei, Cheile Minişului, Muntele Rol, Peştera Comarnic, Izvoarele Caraşului, calea ferată Oraviţa – Anina ş.a.m.d.

Pentru fiecare traseu turistic am precizat distanţa şi durata, diferenţa de nivel, gradul de dificultate, marcajele turistice existente sau în curs de realizare, locul intrării sau ieşirii de pe teritoriul ariilor protejate, localităţile parcurse şi locurile vizitate; am evocat oamenii şi poveştile lor, legendele şi credinţele în care aceştia se regăsesc.

Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei a văzut cu dificultate lumina tiparului. Am încercat, şi de această dată, publicarea lucrării la o editură din Banat. Pentru asta am contactat câteva edituri importante din Timişoara (Artpress, Eurobit, Cosmopolitan Art, Editura de Vest etc.), dar fără a obţine vreun răspuns (de la unele) ori vreun rezultat (de la altele).

Volumul a fost tipărit până la urmă la Editura Hoffman din Caracal (judeţul Olt), pe gologanii din propriul buzunar, în condiţii mai mult decât mulţumitoare, fapt pentru care mulţumesc editurii, reprezentată de d-nul Cosmin Barcan.

Le mulţumesc la final domnilor profesori dr. Petru Urdea, dr. Mircea Ardelean, dr. Ionuţ Zisu (Universitatea de Vest din Timişoara) şi dr. Nicolae Magiar (Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa), cei care au acceptat să parcurgă cu minuţiozitate materialul trimis şi la final să-l gireze ştiinţific. Pentru cuvintele frumoase care însoţesc volumul de faţă le mulţumesc doamnei dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu şi domnilor Valeriu Diţuleasa-Roman (doctor în filologie) şi prof. Ilie Minescu (Institut Français de Timișoara). Nu sunt de neglijat, de asemenea, persoanele care m-au sprijinit şi ajutat în munca de peste ani, dintre care îi amintesc pe Iosif Chiran, Lucian Pârvulescu, Iulianna Dobai, Cristian Liviu Mosoroceanu, Francisc Matiaş, Ionel Bota, Mircea Cusniriuc, Octavian Stănescu, Petre Dalea, Gheorghe Popoviciu şi mulţi alţii.

Dacă sunt persoane interesate de procurarea acestui ghid le rog să mă contacteze în orice zi, între ore cuviincioase, la telefon 0744-697-449 sau în mediul online pe Yahoo (adrese: vasneagu@yahoo.com, banatulmontan@yahoo.com) şi Facebook (https://www.facebook.com/vasile.neagu.3766).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s