galerie Un nou ghid turistic dedicat meleagurilor bănăţene: „Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei” (autor: Vasile Neagu)

Credincios promisiunii sale (1), Vasile Neagu oferă amatorilor de drumeţii și nu numai, încă un volum consistent, care poartă cititorul prin meleagurile Banatului Montan, de care este foarte atașat. Autorul este absolvent al Facultăţii de Chimie – Biologie – Geografie (Universitatea de Vest, Timişoara), cu o experienţă de 5 ani ca hidrolog chiar în judeţul Caraș-Severin, dar dovedește și o solidă cultură generală. Fiind un spirit iscoditor și un statornic pasionat de turism, Vasile Neagu a dorit să completeze activitatea de popularizare a Munţilor Aninei. Astfel, prin cărţile anterioare (2), cât şi prin preocupările internautice din ultimii 12 ani (3), acesta a contribuit semnificativ la cunoaşterea patrimoniului turistic carpatic bănăţean.

Prin volumul de faţă este descrisă jumătatea nordică a Munţilor Aninei, pe care autorul a botezat-o Munţii Caraşului. Explicând astfel: „chiar dacă în nomenclatura geografică nu este folosită şi/sau standardizată o astfel de denumire pentru acest compartiment montan, dar având în vedere că scopul lucrării este unul educativ-turistic şi de popularizare, am agreat titlul ales şi l-am considerat just, având ca puncte de reper mai multe considerente. Între acestea, evident, principalul argument logic este acela că din centrul unităţii montane se formează râul Caraş, care, prin cursul superior şi afluenţii pe care îi adună, drenează cea mai mare parte din acest spaţiu montan bănăţean”.

De la bun început, subliniez că, de data aceasta, cartea de faţă este nu doar un ghid turistic, ci are valenţe monografice, fiind un veritabil îndrumător cultural, atât de necesar pentru valorificarea zestrei patrimoniale a Banatului de Munte.

Astfel, sunt cuprinse patru capitole, glosar, bibliografie şi câteva texte de apreciere în „avangardă” şi „ariergardă”, recenzii/aprecieri ale acelora care au socotit demersul autorului ca fiind meritoriu.

Cele 4 capitole pot fi grupate în două părţi. Prima parte (capitolele 1-3) este introducerea la traseele turistice şi expune unitar spaţiul Munţilor Caraşului, prin prisma mediului geografic natural şi uman (localizare, întindere, limite, alcătuire geologică, relief, climă, ape, soluri, vegetaţie, faună, arii protejate, resursele subsolului, populaţie, aşezări, activităţi tradiţionale şi economice) şi a infrastructurii existente care condiţionează atragerea turiştilor şi practicarea turismului (căi de acces, mijloace de transport, localităţi şi puncte de acces, posibilităţi de cazare şi alimentaţie publică şi variate alte informaţii turistice). A doua parte (capitolul 4) oferă cititorilor 26 de trasee turistice care taie Munţii Caraşului în lung şi-n lat, parcurgându-i de la un capăt la altul, pe culmi şi pe văi, pe şosele asfaltate, drumuri forestiere, drumeaguri şi, bineînţeles, poteci. Autorul recomandă turiştilor plimbările per pedes sau cu bicicleta, pentru cicloturism însă, cu atenţionare pentru zonele de chei. Pe de altă parte, Vasile Neagu nu încurajeză utilizarea mijloacelor motorizate decât pe traseele lungi care parcurg integral ori parţial şosele asfaltate sau drumuri carosabile (de pildă Reşiţa – Caraşova – Anina, Oraviţa – Anina ş.a.m.d.). Un traseu deosebit este cel care se suprapune căii ferate Oraviţa – Anina, pentru parcurgerea căruia, autorul îndeamnă cititorii să aleagă trenul. De altminteri, în Cuvânt către cititori sunt menţionate, cu rigoare, multe detalii despre utilizarea acestui ghid, asupra căruia nu are rost sa mai insist. Adaug doar că autorul evocă, într-un stil atractiv, oamenii şi grijile lor, poveştile, legendele locale. Iar cu acribie ştiinţifică, în text şi pe hărţi, autorul explică, că „în cazul anumitor înălţimi, râuri, vârfuri, apar denumiri duble, atunci când denumirilor oficiale li se alătură variante locale sau care apar pe hărţi mai vechi, unele dintre ele socotite pierdute − odată cu schimbul de generaţii − sau ieşite din uz. În plus, în partea de text au fost scrise cu caractere compacte unele înălţimi, vârfuri, peşteri, localităţi, locuri, muzee, cascade, evenimente istorice, denumiri ale ariilor protejate ş.a.m.d.”, pe care autorul le-a considerat relevante fie ca puncte de orientare, fie ca având valoare turistică mai mare.

Înainte de a încheia, îmi îngădui o recomandare şi o sugestie: având în vedere valoarea deosebită a volumului prefaţat, ar fi util − eventual la o viitoare ediţie – rezumatul într-o limbă de circulaţie internaţională. De asemenea, aş sugera instituţiilor abilitate în turism, precum şi serviciilor de promovare a acestui domeniu, să sprijine demersurile notabile ale lui Vasile Neagu în editarea şi difuzarea acestui ghid monografic. Din câte cunosc, autorul, foarte ataşat de meleagurile natale, de rânduiala strămoşească, de amintirile oamenilor, a adăugat eforturilor sale de redactare şi pe cele financiare proprii. Ori, mi se pare firesc ca aceste demersuri în slujba comunităţii să fie în atenţia administraţiilor locale şi judeţene. Aşa cum ar fi de dorit ca volumul Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei să fie în cât multe biblioteci publice, şcolare şi private.

Se cuvine, în final, să remarc, valoarea ghidului, sporită prin actualitatea informaţiilor, bibliografia densă, precum şi prin calitatea grafică a ilustraţiilor. Bun cunoscător al terenului şi un experimentat geograf, Vasile Neagu îşi încheie lucrarea, printr-un gest notabil, adresând mulţumiri tuturor acelora care l-au ajutat cu informaţii şi imagini.

La rândul meu, îi mulţumesc, poate chiar în numele cititorilor, pentru acest volum, foarte necesar iubitorilor de natură şi de cultură.

dr. ist.
Dana Antoaneta Bălănescu, Reşiţa,
1 decembrie 2018

NOTE 1. După mărturisirea autorului: …Banatul şi locurile de baştină, vor mai ocupa încă cel puţin câţiva ani − ori poate pentru totdeauna − un loc aparte în sufletul meu şi în preocupările mele. 2. Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa – ghid turistic, Editura Tim, Reşiţa, 2011; Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi, Editura Tim, Reşiţa, 2013; Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, ediţia a II-a, Editura Hoffman, Caracal, 2014; Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi, ediţia a II-a, Editura Hoffman, Caracal, 2014. 3. Pagini virtuale: Banatul Montan – Cu şi despre Banat, Platforma WordPress (lansat în aprilie 2012); Cu şi despre Banat – grup pe reţeaua de socializare Facebook (din vara lui 2012).

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s