galerie O raită prin pitorescul podiş al Iabalcei, din Poiana Prolaz la ruinele Cetăţii Caraşului şi apoi la Caraşova, noiembrie 2019

Marcajul triunghi albastru nu mai taie frontal Poiana Prolaz, ci, de lângă noua punte peste Caraş, îngână râul înspre aval pe malul drept şi, după ce ocoleşte poiana, urcă un crac împădurit în direcţia Vf. Muchii până se racordează cu marcajul triunghi roşu (de unde se urmează direcţia stânga).

Cum luăm înălţime şi ieşim treptat din pădure, apar şi primele peisaje încântătoare spre Prolaz şi versantul stâncos al Socolovăţului de peste Caraş.

Poteca marcată cu triunghi roşu suie fără oprire povârnişul drept al Cheilor Caraşului şi ne poartă spre înălţimile Platoului Iabalcei, prin pâlcuri de salcâm, pajişti bogate sau urmărind prudent o costişă prin stâncăriile – mai degrabă pelege decât împădurite – ale Stocicului. Din loc în loc, scurte opriri pentru admirarea peisajului sunt inevitabile: în stânga noastră se cască Cheile Caraşului, iar dincolo de ele se înalţă maiestuos Socolovăţul; în spate, Poiana Prolaz devine parcă din ce în ce mai mică.

Poteca ne scoate lângă un sălaş împresurat de pruni, apoi se pierde. De aici, se urcă pieptiş la stânga până ajungem lângă un stâlp uriaş de înaltă tensiune, important punct de reper pentru cei care devin dezorientaţi lângă pitorescul sălaş craşovean.

Până la ruinele Cetăţii Caraşului vom străbate Platoul Iabalcei. Marcajele sunt rare, fiind aplicate pe câte un copac ce apare pe ici pe colo, dar poteca se vede totuşi, şi ea ţine permanent, de la distanţă, marginea dreaptă a Cheilor Caraşului. În stânga, Cheile Caraşului sunt superbe! Iar stânca pitorească pe care se află ruinele Cetăţii Caraşului, ca un falnic promontoriu, ne ademeneşte parcă, ne cheamă…

Şi iată-ne la ruinele Cetăţii Caraşului! Vedem panouri informative, marcaj proaspăt şi un loc nou de popas, ceea ce ne bucură nespus. Zărim aruncat într-un ungher şi vechiul panou informativ, ponosit, decolorat. Însă, mirobolantul tablou care ne mângâie ochiul din toate direcţiile este lucrul cel mai important: la picioarele noastre, în faţă, jos, se deschide prăpastia Cheilor Caraşului, protejată în cadrul Rezervaţiei Naturale Semenic – Cheile Caraşului, osatura Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului; dincolo de spintecătura cheilor, se ridică masiv, măreţ, Dealul Socolovăţ; în dreapta, în zare, se văd căsuţele Caraşovei; în stânga, se vălureşte platoul de un pitoresc aparte al Iabalcei; în spate, cocoţându-ne pe o ridicătură a cetăţii vedem dealurile Bârzăviţei care mărginesc la sud-vest Reşiţa.

De la ruinele Cetăţii Caraşului până ieşim în şoseaua Reşiţa – Anina avem de mers cca. 1 km. Peisajul se păstrează la fel de frumos, fie că trecem prin petice de salcâmi şi stejari, livezi de pruni sau pajişti mărginite de sălaşe.

Şi cum în Podişul Iabalcei totul e pitoresc, nici şoseaua Reşiţa – Anina nu putea face excepţie. O urmăm la stânga vreo 2 km, în şerpuiri largi, până în localitatea Caraşova.

***

Detalii complete despre Caraşova, Platoul Iabalcei şi Cheile Caraşului (localizare, acces, marcaje turistice, hărţi etc.) sunt disponibile într-un nou ghid turistic dedicat Munţilor Banatului: Pe culmile și văile Munţilor Carașului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei (autor Vasile Neagu, 2019), despre care puteţi afla informaţii apăsând aici.

Coperta cărţii

Primele pagini

Dedicaţia şi cuprinsul

Traseul 11 descrie în amănunt spectaculoasa plimbare prin Platoul Iabalcei, de la ruinele Cetăţii Caraşului până în Poiana Prolaz. Prezentarea traseului este susţinută grafic de harta generală a traseelor turistice din Munţii Caraşului anexată la volum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s