galerie Prin Munţii Aninei, la Anina şi apoi în Cheile Vicinicului (Cheile Văii Mari), aprilie 2010 (partea a II-a)

La drum pe pitoreasca şosea Reşiţa – Anina, cu oprire pe Dealul Golaş, dincolo de care se cască impresionantele chei ale Gârliştei (sectorul numit „marele cot”) – protejate prin instituirea Rezervației Naturale Cheile Gârliștei, parte a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Biserica Romano-Catolică Duminica Preasfintei Treimi din cartierul Steierdorf (localitatea Anina)

Valea Vicinicului devine deosebit de pitorească și atrăgătoare de îndată ce părăsim satul Ilidia. Repezișurile dezvoltate pe tuf calcaros alternează în albie cu adevărate bălți cu curgere lină.

Câteva stupine și izvoare de coastă punctează peisajul bucolic și liniștit din micuța poiană Valea Mare

Cheile Vicinicului sunt scurte, dar uluitoare! Valea îngustă și accidentată, sugrumată între Cârşia Lupania şi Cârşia Șoimului, este inclusă în Rezervația Naturală Ciclova – Ilidia, parte a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Prin desișul vegetației se observă cu greu de pe drumul forestier două cascade superbe.

Valea se lărgește brusc, și, în mijlocul unei poienițe presărată cu pomi fructiferi, zărim silueta clădirilor Cantonului Silvic Valea Mare. Drumul forestier ocolește poienița și cantonul silvic pe la baza versantului stâng.

Ieșim subit lângă minunata cascadă Valea Mare, semnalizată, de vreo câțiva ani, cu denumirea de Ghioara. E bine de știut, că, uneori, în anumite perioade ale anului, cascadă poate fi complet seacă.

Vicinicul în aval de cascadă.

Pe atunci, în 2010, lângă cascadă se afla un foișor ruinat. De aici, dacă se traversează râul pe malul drept și se merge în aval câteva sute de metri se poate ajunge în locul „La Turci”, unde se află un perete de stâncă cu picturi rupestre.

***

Detalii complete despre traseul turistic care pornește din Ilidia, parcurge Cheile Vicinicului și se încheie la Cascada Valea Mare sunt disponibile în traseul 3 din ghidul turistic pe care l-am dedicat Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa în anul 2014.

Descrierea traseului include numeroase informaţii şi explicaţii cu caracter practic, toate rânduite din perspectivă geografico-turistică, și este însoţit, bineînțeles, de o hartă turistică.

Traseele turistice descrise în ghid

Coperțile ghidului turistic

Schița traseului

Pentru detalii apăsați aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s