galerie Oravița, Ciclova Montană, Piatra Rolului, august 2010

Plecăm la drum din Oravița Montană, din intersecţia situată în aval de Lacul Mare, însă nu spre Complexul „7 Brazi”, ci apucăm la dreapta, către satul Ciclova Montană.

Drumul străbate Dealul Vodariului, la început printr-o splendidă pădurice cu mult corn, apoi prin pajiști pitorești. Trecem pe lângă cimitirul catolic şi locul numit „Crucea Roşie”, atingem înălțimea maximă, apoi începem să coborâm spre Ciclova Montană.

În zare peisajul se schimbă și, bineînțeles, ne încântă: culmea prelungă a Rolului se profilează treptat, cu cleanțurile sale lipsite de vegetație, dezvăluindu-se privirii ca niște ziduri de nepătruns ale unei străvechi redute, ce se înalță cu peste 300 m deasupra dealurilor rotunjite ale Oraviței.

La intrarea în satul Ciclova Montană apucăm la stânga, în direcția Mănăstirii Călugăra, pe lângă ruinele fabricii de bere, fiind ghidați de aici de două marcaje turistice: punct albastru și triunghi abastru.

Șoseaua pitorească și îngustă ne scoate din sat, șerpuind pe Valea Ciclovei. O altă înălțime semeață ne atrage îndată privirea și ne captivează atenția: Tâlva Simionului, cu ţancuri semeţe din calcare jurasice. În stânga vedem clădirile cantonului silvic Ciclova.

În vreo 15 minute de la ieșirea din Ciclova Montană ajungem la o intersecție: spre stânga se bifurcă drumul forestier care urcă spre izvoarele Ciclovei şi Poiana Iulia; este locul unde ne despărțim de marcajul punct albastru. Tot aici, un panou ne semnalează că intrăm în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi Rezervaţia Valea Ciclovei-Ilidia.

Șoseaua intră în pădure și începe să urce pe Valea Călugăra, în direcția mănăstirii cu același nume. Panta devine tot mai pronunţată și după vreo 45 de minute de le intersecția amintită intrăm în curtea mănăstirii.

Mănăstirea Călugăra a fost ridicată în anii 1860-1861 pe un loc sfânt, după spusele şi credinţele localnicilor. Edificiul este declarat monument istoric.

Apa izvorului ce alimentează cascada din curtea mănăstirii este considerată de credincioşi tămăduitoare, locul fiind cunoscut ca „Izvorul Tămăduirii”.

Traversăm curtea mănăstirii lăsând în stânga biserica, cascada, altarul de vară şi corpul chiliilor. Pe arborii din stânga zărim marcajul triunghi albastru, care însoţește poteca ce ne conduce într-un urcuş solicitant pe Piatra Rolului. E necesară puțină atenție în locurile unde cărarea se pierde sau este obturată de trunchiurile arborilor doborâţi.

Pe ultima bucată de traseu panta se înăsprește, se suie pieptiș, iar poteca ne scoate într-o înşeuare, la cca. 800 m altit., între două vârfuri ale Culmii Rolului: Culmea (977 m) în stânga şi Piatra Rolului (820 m) în dreapta, de fapt un enorm cleanţ din calcar cu aspect de potcoavă.

Escaladând stâncile Rolului, ajungem într-un uluitor loc de belvedere, care ne oferă largi perspective spre Dealurile Oraviței și Câmpia Carașului. Recunoaștem locul după crucea de metal montată aici de Asociația Speologică Speo-Caraș Oravița.

Indiscutabil, Piatra Rolului este unul dintre cele mai de preț obiective turistice din întreg Banatul Montan, iar o plimbare pe înălțimile sale nu trebuie ratată de nici un iubitor de natură și drumeție care-și propune să se delecteze cu frumusețile zonei.

La întoarcere poposim o vreme și prin localitatea Ciclova Montană.

În sat rețin atenția ruinele fabricii de bere (1727-1728), Căminul Cultural „Iosif Creţu”, ştrandul termal, casa în care s-a născut scriitorul Damian Izverniceanu și două biserici: una ortodoxă (Adormirea Maicii Domnului, construită la 1780-1783) și una romano-catolică (Sfânta Maria, ridicată în 1777), cea din urmă, cocoţată în versantul drept al Văii Ciclovei, la limita localității cu Ciclova Română.

***

Informații complete referitoare la traseul descris mai sus, localitățile Oravița și Ciclova Montană, Mănăstirea Călugăra și urcușul pe Piatra Rolului (localizare, acces, marcaje turistice, hărţi etc.) sunt disponibile în două ghiduri turistice pe care le-am dedicat frumuseților Banatului Montan, despre care puteți afla informații apăsând pe legăturile de mai jos:

Prezentarea traseelor include numeroase informaţii, detalii şi explicaţii cu caracter practic, toate rânduite din perspectivă geografico-turistică, și sunt însoţite, bineînțeles, de hărţi turistice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s