Informații

Sunt născut în municipiul Reşiţa în anul 1980, localitate unde, de altfel, m-am şcolit şi am copilărit. Dealurile din împrejurimi le-am bătut cu piciorul de copil, iar vacanţele le-am petrecut în majoritate la ţară, în judeţul Timiş.

Am apucat forfota citadină anterioară anilor ’90, am prins zumzetul instalaţiilor industriale ale fabricilor reşiţene şi-mi amintesc câteodată cu melancolie viaţa năvalnică a acestui „oraş-uzină” din perioada comunistă, când s-a consumat prima parte a copilăriei mele.

În anul 2005 am absolvit Facultatea de Chimie – Biologie – Geografie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, specializarea Geografie. O vreme am fost profesor de geografie în două sate de lângă municipiul Timişoara, Sânandrei şi Carani, iar din 2007, m-am angajat ca hidrolog la Administraţia Bazinală de Apă Banat, unde, prin lumina meseriei am continuat să fiu aproape de natură.

Din 2008 am revenit din pribegie, acasă, la Reşiţa. Iar prin 2010 am absolvit şi studiile masterale la aceeaşi instituţie de învăţământ superior din Timişoara.

În cei peste 4 ani cât am mai locuit în Reşiţa copilăriei mele, am bătut, pe cât mi-a îngăduit timpul liber, potecile şi drumurile meleagurilor bănăţene. Singur sau cu prietenii, prin fiecare ieşire mi-am dorit să descopăr sau să redescopăr cât mai multe despre această fascinantă regiune a ţării, Banatul.

În dorinţa de a face cunoscută această parte a ţării şi pentru a-i promova frumuseţile, am colaborat câţiva ani, începând chiar din 2007, cu unele site-uri de profil, precum Banaterra.eu ori Carpaţi.org.

Drumeţiile şi orele petrecute printre cărţi sau stând de vorbă cu oamenii m-au împins să continui, să-mi doresc să aflu tot mai multe şi în acelaşi timp să împărtăşesc şi altora ceea ce cunosc. În aceasă direcţie, sub oblăduirea domnului Gheorghe Jurma, am publicat în anul 2011 la Editura Tim din Reşiţa, un prim volum cu tentă turistică, intitulat „Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa – ghid turistic”, o lucrare de sinteză, pe care domnul Jurma o considera mai degrabă o monografie turistică. Lansarea a avut loc pe la începutul anului 2012, la librăria „Semn de Carte” din Reşiţa.

Dispunând de numeroase idei şi surse de informare, cât şi de mult mai mult timp liber, am lansat în aprilie 2012 site-ul „Banatul Montan – Cu şi despre Banat”, utilizând platforma gratuită WordPress, din dragoste şi ataşament pentru locurile frumoase din Banatul Montan, pentru rânduiala strămoşească, preocupările, amintirile, legendele şi poveştile oamenilor de acolo. Prin intermediul site-ului doream să contribui cât de puţin la o mai bună cunoaştere a Banatului şi a bănăţenilor, printr-o abordare geografico-turistică, într-un mod cât mai original. În vara aceluiaşi an, şi cu acelaşi scop, site-ul a fost dublat de un grup pe Facebook, intitulat simplu „Cu şi despre Banat”.

La mijlocul lui 2012 s-a schimbat calimera: paşii nebănuiţi ai vieţii m-au împins să-mi continui traiul într-o altă parte a României, la sute de kilometri distanţă, în muncipiul Piteşti, judeţul Argeş.

Într-un loc, după cum am realizat mai târziu, poate la fel de frumos ca Banatul, dar unde, în ce mă priveşte, locurile şi oamenii aşteaptă încă să fie descoperite.

Chiar şi aşa, Banatul şi locurile de baştină, vor mai ocupa încă cel puţin câţiva ani ̶ ori poate pentru totdeauna ̶ un loc aparte în sufletul meu şi în preocupările mele. Iar o parte din concediile anuale le-am petrecut tot prin Banat.

Nedorind să dau uitării imensa cantitate de informaţii pe care am strâns-o de-a lungul anilor, pe la finalul anului 2012 am lăsat la Editura Tim din Reşiţa un alt manuscris, care, cel mai probabil, aşteaptă încă resursele financiare corespunzătoare pentru ca „şpalturile” şi „zaţurile” editurii să vadă lumina tiparului şi să se materializeze astfel (în sfârşit!) volumul „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi”.

Anul 2014 a fost unul de bun augur pentru mine. Ca urmare a unei colaborări excelente cu domnul Andy Barcan de la Editura Hoffman Caracal, am publicat în prima jumătate a anului, în condiţii de foarte bună calitate, alte două volume: „Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa” (ediţia a II-a) şi „Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi” (ediţia a II-a). Ambele lucrări revizuite şi mult îmbunătăţite faţă de primele apariţii.

Timpul pe care l-am putut aloca pasiunilor a scăzut considerabil în ultimii ani. Din acest motiv, a durat mai bine de 5 ani, până când un nou volum vede tiparniţa. „Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei” este o nouă lucrare de anvergură, o „ghidografie turistică”, a cărei concepere şi realizare a presupus o muncă, pe cât de însemnată, pe atât de agreabilă.

***
Vasile Neagu, 11 noiembrie 2018, Piteşti

Postfaţă extrasă din volumul „Pe culmile şi văile Munţilor Caraşului – trasee turistice prin jumătatea de nord a Munţilor Aninei”, Editura Hoffman, Caracal, 2019.

18 comentarii

  1. De toata lauda!
    Nascut la Timisoara, dar copilarit la Resita de la un an pana la facultate (tot Timi), duc dorul locurilor din copilarie. Site-ul mi-a provocat bucurie cu iz de nostalgie si chiar parere de rau, un fel de sentiment de iubire puternica, vesnica …si totusi prea trecuta …
    Multumesc & salutari,
    Edmund Vogel

  2. Foarte frumos. Toata lauda pentru ce ai facut. Ce cabane sunt in muntii Almajului?
    Noi planuim un concediu prin iulie la Duhova.

  3. Mulţumesc. Cabane nu ştiu să fie prin Munţii Almăjului, însă cazare se găseşte la Dubova, Coronini etc. Căutaţi pe site-urile de turism. Mie mi-a plăcut la Pensiunea Decebal de la Dubova.

  4. Felicitari pentru acest blog. Se vede ca faceti acest lucru cu pasiune. Zona Banatului imi este foarte putin cunoscuta, asa ca informatiile dvoastra imi vor fi de folos in calatoriile mele. Am sa revin cu drag pe acest blog.Mult succes in activitatea inceputa!

  5. Am gasit informatii interesante si utile in acelasi timp despre locuri din Banat pe care as vrea sa le vizitez de 1 Mai! Multumiri pentru straduinta, spor in continuare!
    Corina

  6. Buna seara , va felicit pentru staruinta cu care promovati aceasta zona ,informatile oferite sunt de un real folos mai ales ptr mine ca viitor locuitor al Oravitei . In aceasta toamna am achizitionat o propietate unde voi infiinta o ferma apicola specializata pe cresterea matcilor . Voi recomanda cunoscutilor care ma intreaba cate ceva despre zona unde m-am mutat sa acceseze saitul dumneavoastra .

  7. buna ziua. ma numesc alexandru serban din piatra neamt.am fost in zona d-stra si ma intereseaza de unde as putea sa procur Ghidul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, ediţia a doua.
    daca aveti un raspuns, varog.

Lasă un comentariu